EU-kommissionen väntas utesluta de banker som tidigare varit inblandade i marknadsmanipulation från att handla med obligationer kopplade till återhämtningsfonden. Arkivbild.
EU-kommissionen väntas utesluta de banker som tidigare varit inblandade i marknadsmanipulation från att handla med obligationer kopplade till återhämtningsfonden. Arkivbild. Bild: Nora Lorek/TT

Tio banker stängs ute från EU:s fond

Tio banker utesluts från att handla med obligationer i EU:s återhämtningsfond. Anledningen till utfrysningen är tidigare brott mot konkurrenslagar.

ANNONS

Det hittills största låneprogrammet i EU:s historia startade i tisdags med försäljningen av en ny 10-årig obligation för att finansiera unionens återhämtningspaket.

Återhämtningsfonden Next Generation EU, med en budget på 750 miljarder euro, är en överenskommelse mellan medlemsländerna för att få ekonomin på fötter efter pandemin.

Men tio banker kan komma att exkluderas från obligationsköpen.

EU-kommissionen har inte specificerat vilka banker det handlar om, men hänvisar till tidigare fall av marknadsmanipulation och kartellverksamhet hos banker.

"EU-kommissionen kommer att överväga noggrant om de banker som fällts för brott mot konkurrenslagstiftningen har vidtagit tillräckliga åtgärder", skriver EU-kommissionen i ett skriftligt utlåtande till Reuters.

ANNONS

Enligt en källa till Financial Times är det stora spelare som JP Morgan, Citigroup, Bank of America och Barclays som utesluts från obligationshandeln. Även Natixis, Nomura, NatWest, Unicredit, Deutche Bank och Crédit Agricole väntas uteslutas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS