Tingsrätten säger nej till Nevs rekonstruktion

ANNONS
|

Vänersborgs tingsrätt beslutade på eftermiddagen att avslå Nevs ansökan om företagsrekonstruktion.

"Tingsrätten bedömer att uppgifterna i Nevs ansökan om de avsedda finansiella lösningarna framstår som vaga och är helt odokumenterade", skriver Vänersborgs Tingsrätt i sin motivering till beslutet, som kom sent på eftermiddagen.

- Det som bolaget beskriver i ansökan når inte upp till de krav som krävs för att. De finansiella lösningarna framstår som vaga och odokumenterade. När det gäller likviditeten under rekonstruktionsperioden så kräver det medeltillskott. Bolaget har inte lämnat uppgifter som gör att vi kan bedöma om det är realistiskt eller inte, säger lagmannen Stefan Nilsson.

ANNONS

Ansökan lämnades till tingsrätten i Vänersborg under torsdagsmorgonen.

Nevs kommunikationschef Mikael Östlund tvekar inte om vad företaget nu kommer göra:

- Vi kommer att överklaga.

Tingsrätten beskriver att de saknar väldigt många viktiga uppgifter i er ansökan. Vad har ni mer som ni kan berätta i en överklagan?

- Vi ska ta del av beslutet i detalj och sedan kommer vi formulera en överklagan. Det är vad jag kan säga nu.

Augustilönen är ännu inte betald. Kan ni betala ut lönerna i väntan på en överklagansprocess?

- Vi räknar fortfarande med att lönen kan komma till medarbetarna senast den 5 september, som vi sagt, men vi får återkomma om sådana detaljer, säger Mikael Östlund.

Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen FKG, beskrev sin syn på ansökan under torsdagseftermiddagen, innan tingsrätten avslagit den.

- Det är som en deja vu. Det är nästan tre år sen på dagen det begav sig förra gången, säger Fredrik Sidahl vd för leverantörsorganisationen FKG.

Han syftar på den tidigare Saabhistorien med stoppad produktion, stoppade löner, finansiering som blev försenad och två rekonstruktioner som ändå slutade i konkurs.

- Saab har ju uppenbarligen nio liv, men de är på 8,5-livsskalan nu. Men det är lite ljusare än förra gången.

ANNONS

En stor skillnad enligt Sidahl är att Nevs har en företagsledning som är intakt med professionella människor som stöttar VD:n. På Saab Automobile-tiden satt Victor Muller ensam.

- Leverantörerna jag har pratat med säger att en rekonstruktion helt klart är att föredra framför konkurs. Blir det konkurs blir det förmodligen samma situation som i dag efter Victor Muller Saab. Där är leverantörerna jävligt frustrerade över att det inte blivit någon utdelning än och konkursförvaltarna bara förbrukar pengar. Med rekonstruktion vet man att det blir någonting och helst en rekonstruktion som lyckas, säger Fredrik Sidahl.

Hans bild är också, som Nevs hävdar, att de tilltänkta partnerna är av helt annan dignitet än på Saab-tiden och att Nevs fortfarande har tillgångar som överstiger skulderna.

Nevs uppger i sin rekonstruktionsansökan att ett bindande avtal förväntas med en "global fordonstillverkare" om ett samägt utvecklingsbolag inom den närmsta månaden.

Dessutom pågår förhandlingar med ytterligare en global fordonstillverkare, som är tänkt att gå in som aktieägare i Nevs.

- Vi har gått igenom samtlig teknisk och finansiell och legal utvärdering. Nu är vi ett läge av pris- och avtalsförhandling. Det har varit en mer komplex trepartsförhandling, som tagit längre tid än vad vi först trodde, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

ANNONS

Därför vill man genom en företagsrekonstruktion vinna tid för att avsluta förhandlingarna.

Eftersom några av leverantörerna har begärt indrivning av skulderna hos Kronofogden, vill Nevs tillfälligt skydda sina tillångar från tvångsförsäljning.

- Finns det en risk att tillgångar, som ska vara en del av våra samarbeten och avtal, försvinner från oss vid en utmätning eller konkursansökan så hotas hela våra affär.

Det har beskrivits som att ni har kapital och tillgångar bakom er, men nu är lönen försenad och under rekonstruktion betalas med statliga medel. Varför har ni inte råd med det själva?

- Vår ägare har finansierat vår verksamhet, men de fick problem att fullt ut finansiera oss under våren. Under rekonstruktionsperioden kommer de finansiera vår verksamhet.

Men ni måste gå till staten och be om pengar till lönerna?

- Lönen är försenad och kommer täckas av den statliga lönegarantin. Men det är rekonstruktören som fattar beslut om lönegaranti, inte Nevs. Det är i första hand inte en monetär fråga för oss, utan vi ansöker om rekonstruktion för att vi behöver mer tid. Och vi avser att betala våra underleverantörer fullt ut.

Vid en rekonstruktions får ingen utmätning av tillgångar ske.

Några skulder betalas inte heller tillbaka under

ANNONS

Dessutom kan Nevs under rekonstruktionen få hjälp av staten med att betala lönerna under en månad om rekonstruktören beslutar om statlig lönegaranti.

Ofta slutar en företagsrekonstruktion i någon form av ackord, det vill säga att företaget gör en överenskommelse med fordringsägarna om att skriva ner skulderna och bara betala tillbaka en del.

Men enligt Nevs är inte det syftet med deras ansökan. De säger sig fortfarande ha för avsikt att betala tillbaka sina skulder till leverantörerna fullt ut.

Som rekonstruktör hade Nevs föreslagit Lars Eric Gustafsson på Hamilton Advokatbyrå.

För två veckor sedan lyckades Nevs få företaget Labotest AB att dra tillbaka en konkursansökan som riktats mot Nevs.

Förra veckan visade Nevs upp sin nya elbil. Men de fortfarande har stora problem med att betala sina skulder till sina leverantörer. Bara den senaste månaden har leverantörer ansökt om betalningsföreläggande på totalt åtta miljoner kronor.

Totalt uppger Nevs att de i dag har externa skulder på 400 miljoner, varav omkring 60 prioriterade fordringar från leverantörer.

2013 gjorde företaget en förlust på 601 miljoner kronor, samtidigt som man hade en blygsam omsättning på 43 miljoner kronor.

Fakta: Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.

ANNONS

Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser de en rekonstruktör. I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det innebär att fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Under den tid företagsrekonstruktionen pågår får utmätning inte ske.

ANNONS