Telia, med huvudkontoret i Solna, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Telia, med huvudkontoret i Solna, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Kursfall för Telia trots höjd prognos

Teleoperatören Telia klår vinstförväntningarna i tredje kvartalet och höjer prognosen något för 2018. Men på Stockholmsbörsen straffas folkaktien.

ANNONS
|

Knappt hälften av kursnedgången på cirka 6 procent hänger samman med att Telia gör en delutbetalning av årets utdelningar. Men resten är en reaktion på rapporten.

Det justerade rörelseresultatet (ebitda) – som Telia och analytiker helst pratar om – lyfter drygt 6 procent till nästan 7 miljarder. Det var ett par hundra miljoner bättre än snittprognosen.

Haltar i Danmark

Fast intäkterna haltar i Danmark. Det vägs dock upp av stora kostnadsbesparingar där.

I Sverige är situationen den omvända, med bra intäktsutveckling fast svårigheter att få ned kostnaderna.

- Lönsamheten på Sverige går ner i kvartalet. Vi ligger lite efter i kostnadsprogrammet, säger Teliachefen Johan Dennelind till TT.

ANNONS

- Vi är på en förändringsresa i Sverige, som kräver stora investeringar och tålamod, tillägger han.

Till årsskiftet väntar personalförändringar i Telia Sverige när den svenska verksamhetens produkter, plattformar och system flyttas in i koncerngemensamma produktionsmiljöer i Sverige. Det berör cirka 500 anställda, enligt Dennelind.

- Det är något vi alltid jobbar med och tittar på, så att vi är rätt antal med rätt erfarenhet och kompetens. Ibland får vi göra omställningar, säger Dennelind.

- Det gör att vi kan ta ut ännu mer samordningsvinster på gruppnivå, tillägger han.

Har tagit tid

Telia – med nästan en halv miljon aktieägare vid sidan storägaren staten med drygt 37 procent av aktierna – har dagarna före rapporten slutfört köpet av de norska operatörerna Get och TDC Norge. Bolagen kostar 21 miljarder norska kronor och gör Telia till nummer två på den norska mobilmarknaden.

ANNONS

Telia lade i somras även ett politiskt omstritt bud värt drygt nio miljarder på TV4–ägaren Bonnier Broadcasting, en affär som konkurrensprövas av EU. Dennelind hoppas kunna slutföra köpet först till sommaren eller hösten 2019 och han ser i nuläget ingen risk att affären stoppas av kritiska politiker.

Några nya förvärv i samma storleksordning är just nu inte aktuella enligt Dennelind. Han vill att Telia tar hand om de affärer som har genomförts och som är på gång. Det finns även begränsningar i balansräkningen enligt Dennelind, vilket bland annat fått ratinginstitutet Fitch att i veckan sänka Telias kreditbetyg.

- Nu gör vi två förvärv som gör att vi har att göra de kommande åren, både vad gäller integration av de här förvärven och se till att de skapar värde, säger han.

Komplicerade förhandlingar

Reträtten från Eurasien efter muthärvan i Uzbekistan, som Telia utlovade för tre år sedan, är ännu inte avslutat.

- Vi har goda förhoppningar om att kunna stänga en eller ett par av de här under kommande månader. Men det är alltid komplicerade förhandlingar och inte helt uppenbara köpare i alla länder, säger Dennelind.

ANNONS

- Det har tagit tid att få en gemensam syn på hur detta ska avyttras, tillägger han.

När det gäller Ucell i Uzbekistan är nederländska staten minoritetsägare. Tillgångarna i Georgien och Moldavien äger Telia via holdingbolaget Fintur, där även turkiska Turkcell är delägare.

TT

Tabell: Telias delårsrapport i siffror

Kvartal 3, 2018 Kvartal 3, 2017

Omsättning 20685 19614

Rörelseresultat 3779 1674

Resultat före skatt 3234 1072

Resultat efter skatt 3026 2585

Resultat per aktie 0:66 kronor 0:53 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

ANNONS