Kompetens och tillgång till data är nyckeln till framgång inom AI-satsningar, säger Daniel Akenine, som är teknik- och säkerhetschef på Microsoft i Sverige.
Kompetens och tillgång till data är nyckeln till framgång inom AI-satsningar, säger Daniel Akenine, som är teknik- och säkerhetschef på Microsoft i Sverige. Bild: Microsoft

Sverige ligger långt efter i AI-investeringar

Svenska storföretag är på alerten att använda sig av AI-system. Men när det handlar om AI-investeringar och riskkapital är Sverige helt omkört av flera stora länder i Europa.

ANNONS
|

Det visar Microsofts nya rapport Artificial Intelligence in Europe, där 277 storföretag i 15 länder i Europa svarat på frågor, varav 20 svenska företag som Ericsson, IKEA och Vattenfall.

– Om man ser till hur mogna svenska företag använder sig av AI-systemen så ligger vi rätt långt fram. Men om man ser till hur många nya AI-företag som bildas, och hur mycket pengar som investeras i AI så ligger vi inte alls i framkant. Där ligger länder som Frankrike, Tyskland och framförallt England före. Det har varit ett stort fokus på AI-investeringar, riskkapital och kompetens just kring London och England se senaste åren, säger Daniel Akenine, som är teknik- och säkerhetschef på Microsoft i Sverige.

ANNONS

England AI-magnet

Rapporten visar att under de senaste tio åren har det gjorts investeringar på nära 2,3 miljarder kronor i svenska AI-startupföretag. Under samma period har man investerat 4,7 miljarder kronor i Tyskland, 12,3 miljarder kronor i Frankrike och inte mindre än nära 65,8 miljarder kronor i brittiska startups.

Nu satsar svenska Wallenbergstiftelserna, Stenastiftelsen miljarder i forskningsmedel kring den nya digitala tekniken. Och stat och näringsliv och har gemensamt gått in med med miljardmedel för att bygga upp ett nytt AI-center på Lindholmen för datainsamling.

– För att framgångsrikt utveckla AI-system så behöver du kompetenta personer som förstår framför allt maskininlärning. Och så behöver du data. Har du inte tillgång till det så kommer du inte att bli framgångsrik. I Göteborg försöker man nu få till en data-hubb, där man på ett säkert sätt kan få tillgång till data med mera. Det är nyckeln att komma framåt inom AI-forskningen. Data är bränslet, säger Daniel Akenine.

Majoritet vill automatisera jobben

Häften av de tillfrågade svenska storföretagen räknar med att AI kommer att få stor inverkan på deras kärnverksamhet och 80 procent förutspår att utvecklingen kommer att innebära helt nya affärsområden för företagen.

74 procent av företagen ser möjligheten att automatisera arbetsuppgifter på bred front, och flera uppskattningar talar om att 20 till 30 procent av alla nuvarande uppgifter går att genomföra utan mänsklig inblandning.

ANNONS

Efterlyser lagstiftning

Men de svenska företagen vågar ändå inte riktigt trampa på gasen – de tvekar för det finns inte tillräckligt mycket reglerverk att luta sig mot, enligt rapporten.

– Det är en ganska ovanlig situation att man efterfrågar regleringar och verkligen pushar för att få regleringar kring AI. Många företag känner att de inte riktigt vet var gränserna går och därför stoppar man upp investeringarna lite, säger Daniel Akenine.

Risk att bli föråldrad snabbt

Även om Sverige ligger lite över genomsnittet i Europa i fråga om drivkraft och vilja att satsa på AI-system, så är vi inte på något sätt ensamma.

– Väldigt många länder håller på och bygger en AI-strategi, därför att det innebär så djupgående förändringar. Det påverkar arbetet och det finns en enorm ekonomisk potential. Så för att förbli konkurrenskraftig är det viktigt att göra många saker. I Sverige handlar det om att bygga vidare på det vi har. I Göteborg har vi Zenuity som ett bra exempel inom fordonsindustrin. För framtiden inom fordonsindustrin ligger i AI-tjänster. Om man inte är med i racet, så kommer man att tillhöra en gammal generation om bara ett decennium, säger Daniel Akenine.

FAKTA: Fördjupa dina kunskaper på GP Live

GP Live är journalistik på scen. Den 8 nov anordnas ”AI-Den fjärde industriella revolutionen” på Auktionsverket Kulturarena, där näringslivsreportrarna Marie Kennedy och Valdemar Lönnroth intervjuar forskare och experter om artificiell intelligens och framtidens jobb.

För mer information besök: gp.se/live

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS