Sverige har haft relativt få åtal mot terrorfinansiering. Det är ännu för tidigt att säga om den nya lagstiftningen, som trädde i kraft i fjol, kommer att ändra på detta. Arkivbild.
Sverige har haft relativt få åtal mot terrorfinansiering. Det är ännu för tidigt att säga om den nya lagstiftningen, som trädde i kraft i fjol, kommer att ändra på detta. Arkivbild.

Sverige låser terrorpengar för långsamt

ANNONS
|

- Det är viktigt att vi arbetar skyndsamt när det finns personer som internationellt misstänks för olaglig verksamhet eller terrorism. Då ska vi så snabbt som möjligt frysa resurserna. Så att man inte kan använda sina bankkonton eller tillgångar för att genomdriva terror eller brottslighet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Frysa snabbt

Sverige får tydlig kritik av den internationella organisationen Financial Action Task Force (FATF) när det gäller riktade finansiella transaktioner, alltså att snabbt kunna frysa finansiella tillgångar. Sådana åtgärder genomförs i dag gemensamt med andra EU-länder, men FATF anser att det tar för lång tid, ofta fyra–fem arbetsdagar.

ANNONS

Därför måste Sverige snarast komplettera EU-systemet med en nationell mekanism, för att bli effektivare, anser FATF.

- Vi har en utredning på gång, som jag hoppas ska kunna råda bot på bristerna, säger Per Bolund.

I övrigt klarar sig Sverige i stort sett bra i granskningen. En motsvarande granskning gjordes 2006 och sedan dess har mycket hänt.

Nya lagar

Ny lagstiftning mot penningtvätt och terrorism har införts eller är på gång. Det gör att flera av de anmärkningar som FATF har kommer att åtgärdas när den är på plats.

FATF slår också ned på att Finanspolisen inte har tillräckliga IT-verktyg och att man inte är tillräckligt bra på strategisk analys. Det begränsar möjligheten att upptäcka komplexa fall av penningtvätt och att kunna förse andra myndigheter och bank- och finanssektorn med information. Enligt Per Bolund är detta något som han själv och inrikesminister Anders Ygeman har haft ögonen på en tid och inköp av nytt IT-system pågår.

TT

Fakta: Vad Sverige måste förbättra – och vad som görs

Förbättra systemet för riktade finansiella transaktioner, alltså att snabbt kunna frysa misstänkta terroristers eller brottslingars tillgångar. En utredning pågår, som ska lämna sina förslag i slutet av året.

Finanspolisen måste få bättre IT-system och fokusera mer på strategisk analys. Enligt finansmarknadsministern pågår inköp av nytt IT-system.

Myndigheter måste förbättra koordineringen. Kommer att förbättras till följd av det fjärde penningtvättsdirektivet.

Upprätta ett register över verkliga huvudmän, de personer som egentligen står bakom ett företag. Regeringen anser att det kommer att åtgärdas av den nya penningtvättslagen.

Källa: FATF och finansdepartementet.

ANNONS