Norska staten får cirka 650 miljoner svenska kronor för sina aktier. Arkivbild.
Norska staten får cirka 650 miljoner svenska kronor för sina aktier. Arkivbild.

Sverige kan också sälja SAS-aktierna

Sälja nu, sälja sedan eller inte sälja alls? Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att Sverige inte långsiktigt ska äga SAS. Men han vill inte ge klart besked om Sverige ska göra som Norge och sälja av rubbet i det nordiska flygbolaget.

ANNONS
|

När den norska staten har sålt alla sina SAS-aktier undrar förstås många hur det blir med det svenska storägandet i flygbolaget. Det finns sedan tidigare ett bemyndigande för den svenska staten att sälja SAS-aktierna.

- Mitt besked är liksom tidigare att svenska staten inte är en långsiktig ägare av SAS, säger Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S).

Mer konkret än så vill han inte vara och oppositionen är kritisk till hans tystnad.

ANNONS

- Regeringen borde ge besked, i alla fall till oss i oppositionen. Vi tycker att regeringen är passiv som ägare, det gäller både i SAS och i andra bolag, som exempelvis Telia, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

Hon undrar varför en försäljning bedömts som rätt för Norge just nu, men uppenbarligen inte för Sverige. Men Mikael Damberg tycker inte att han kan berätta hur planerna ser ut.

- Vi är den största ägaren och en ansvarsfull ägare, vilket innebär att vi inte ska börja diskutera vare sig prisnivåer eller tidsplaner för att stressa fram en situation, säger han till TT.

Väntad försäljning

Försäljningen var väntad, tycker ministern.

- Det påverkar inte den svenska hållningen. Riksdagen har ju gett mandat till staten att sälja och det är vad regeringen har att förhålla sig till. Långsiktigt tror jag att SAS skulle må bra av att inte staten är ägare, utan att SAS kan bäras av egna vingar.

ANNONS

Om Sverige sålde skulle det underlätta för SAS, anser Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank.

- Skulle Sverige sälja så skulle Danmark vara det enda landet som är kvar i bolaget. Jag tror att det skulle göra saker och ting mycket enklare för SAS. Det är lättare att ta beslut i styrelserummet och genomföra förändringar när man inte har tre nordiska länders intressen att tänka på, säger Pedersen till TT.

Tidpunkten förvånar

Den norske näringsministern Torbjørn Røe Isaksen tror inte att Norges beslut kommer att påverka arbetsplatser eller det operativa arbetet inom SAS.

"SAS har haft en positiv utveckling senaste tiden och jag tror starkt på att de kommer att arbeta målmedvetet för att förbättra sin position. Vi anser att detta är ett bra tillfälle för att sälja vårt innehav", säger han i en kommentar.

Det enda som förvånar är tidpunkten för försäljningen, tycker Jacob Pedersen.

- SAS gjorde ett ganska bra resultat i slutet på maj och aktien har gått ned sedan dess så tajmingen är ganska förvånande. Men ingen förvåning egentligen när vi ser på hur det ser ut i de nordiska länderna, säger han.

ANNONS

Danmark vill fortsätta

Jacob Pedersen fortsätter:

- Vi har Danmark som är väldigt hängivna till SAS och som har en strategi för flygindustrin. Medan vi å andra sidan har Sverige och Norge som inför flygskatter. Vi har sett tecken från både SAS och Norwegian att det inneburit ett skifte av passagerare från, i det senaste fallet Sverige, till Danmark.

Danmarks finansminister Kristian Jensen försäkrar också mycket riktigt att den danska staten planerar att behålla sitt aktieinnehav i SAS, även efter Norges beslut.

"Det förändrar inte den danska statens inställning till SAS ägarskap. Det finns fortfarande brett politiskt stöd för att behålla den danska statens ägande" säger Jensen i en kommentar till tidningen Børsen.

TT

Fakta: Norge säljer av

Norska staten har sålt sina 37,8 miljoner aktier i SAS, motsvarande 9,88 procent av flygbolagets totala aktiebestånd. Norge får cirka 597 miljoner norska kronor, det vill säga cirka 650 miljoner svenska, för försäljningen.

"Regeringen har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare i SAS. Stortinget har flera gånger gett regeringen fullmakt att sälja ut sina aktier och den fullmakten har vi nu utnyttjat oss av", säger näringsminister Torbjørn Røe Isaksen, enligt den norska regeringens hemsida.

Köparna är norska och utländska investerare.

Källa: Regeringen i Norge

Fakta: Så mycket av SAS äger svenska skattebetalare

Den svenska staten är största ägare i SAS med 14,8 procent. Staten äger 56,7 miljoner SAS-aktier, värda drygt 1,2 miljarder kronor. Riksdagen har gett regeringen grönt ljus att sälja innehavet i SAS och regeringen flaggar nu igen för att man vill göra just det.

ANNONS