Sverige har Europas högsta dieselpris – vad innebär det för dig?

Sverige har höga miljökrav på diesel – det leder indirekt till att vi just nu har det högsta literpriset i Europa, 16:21 kronor. Prisskillnaden mellan diesel och bensin (95 oktan) är också ovanligt stor, 1:20 kronor per liter, enligt nya uppgifter. GP gick ut på stan med frågan: Vad betyder höjningen för dig? Vi fick de här svaren:

ANNONS
|
Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Lars Jadepalm, 66, plåtslagare, Göteborg:

grade crossed
– Det är ju katastrof. Först tjötas det om att man ska ha diesel för miljöns skull – och sen om att man inte ska ha det – för miljöns skull. Veligheten slår mot tredje man. Självklart ska vi göra vad vi kan för att minska utsläppen. Men det räcker inte att Sverige ensamt är världens miljösamvete – alla måste hjälpa till.
Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Mathias Söderqvist, 29, företagare, Göteborg:

grade crossed
– Jag kör mycket och behöver bilen, så det blir till att dra ner på något annat istället. Faktum är att jag känner mig lite lurad eftersom jag skaffade diesel just för att spara både pengar och miljö. Nästa gång jag byter bil så blir det nog en hybrid. Under tiden får jag försöka vara miljöklok på andra områden.
Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Sheila Abedian, 55, översättare och tolk, Göteborg:

grade crossed
– Jag tycker inte att jag gör mycket annat än tankar. Det är klart att det blir tufft, men vad ska göra? Cykla? Det funkar inte eftersom jag har långa sträckor till mitt jobb. Jag har tillgång till både bensinare och diesel men med tanke på priserna så blir det nog bilen med bensin jag kör den närmaste tiden.

Bild: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Saffet Julardzija, 41, lots och chaufför, Göteborg:

grade crossed
– Eftersom jag kör lastbil är det svårt att komma från dieseln. Det är klart att man vill ha så låga utsläpp som möjligt, men samtidigt kan en prishöjning leda till att åkarna tvingas höja priset i resten av ledet. En sak som varit bra ur miljösynpunkt är att bruttovikten höjts eftersom godset då kan köras med färre bilar – och därmed få minskade utsläpp. Privat är det dock inga problem – jag cyklar mest.

FAKTA: Dieselpris

Konsumentpris inklusive skatter och tullar. Pris per liter omräknat från euro till kronor.

Priserna i tabellen är från den 19 november 2018.

Sverige 16:21

Italien 15:89

Storbritannien 15:76

Finland 15:65

Belgien 15:46

Frankrike 15:08

Danmark 14:80

Tyskland 14:68

Bulgarien 12:07

Luxemburg 11:96

Källa: Europakommissionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS