Kina tar sig in på topp 20-listan över världens mest innovativa ekonomier. Arkivbild.
Kina tar sig in på topp 20-listan över världens mest innovativa ekonomier. Arkivbild.

Sverige behåller pallplats inom innovation

Sverige halkar ner ett steg och rankas trea i årets version av Global Innovation Index. Schweiz behåller förstaplatsen medan Kina för första gången tar sig in på topp 20-listan över världens mest innovativa ekonomier.

ANNONS
|

Sveriges tredjeplats på listan motiveras av förmågan till stor kreativitet på nätet och rollen som världsmästare i internationella patentansökningar.

- Det är starkt av Sverige att behålla pallposition i innovation globalt, men vi ser att många länder springer snabbt och Sverige måste hålla högt tempo, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

För att tackla den ökande konkurrensen inom forskning och innovation anser han att Sverige måste satsa mer på innovationspartnerskap och samarbeten både inom och utanför Sveriges gränser.

ANNONS

Utmanare och konkurrent

Att Kina hamnar på 17:e plats är kanske det mest sensationella i årets version av GII, då landet aldrig förut funnits med bland de 20 bästa länderna.

"Kinas snabba avancemang visar att landets toppskikt tydligt pekar ut riktningen för utvecklingen till förmån för innovation i världsklass och förflyttar grunden till ekonomin mot mera kunskapstung industri som är beroende av innovation för att behålla sin ledande ställning", skriver Francis Gurry, chef för WIPI i rapporten till årets lista.

Även Mikael Damberg anser att den som underskattar Kinas ekonomi bör tänka om.

- Kina är både en utmanare och konkurrent till Sverige men det är också en växande marknad. Förra året ökade svensk export till Kina med 27 procent så det är också en marknad som växer för svenska företag.

Stora klimatsatsningar

Ett område som studerats extra noga under arbetet med årets lista är utvecklingen inom grön teknik. Organisatörerna uttrycker oro då antalet patentansökningar relaterade till grön energi minskat sedan 2012.

Näringsministern känner dock inte igen den bilden, varken i Sverige eller bland de länder man tävlar med.

ANNONS

- Det jag ser är att stora delar av svensk industri gör stora klimatsatsningar just nu. Jag tror att svensk industri har stora förutsättningar att leda klimatomställningen, säger han.

TT

Global Innovation Index

Det globala innovationsindexet som upprättas årligen av bland annat Cornell-universitetet och FN-organet Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) bedömer ländernas kapacitet för innovation och dess resultat.

Syftet med indexet är, enligt organisatörerna, att öka fokus på innovation som drivmedel för ekonomisk tillväxt och att göra det möjligt att följa enskilda länders utveckling.

Global Innovation Index 2018

1 Schweiz (1)

2 Nederländerna (3)

3 Sverige (2)

4 Storbritannien (5)

5 Singapore (7)

6 USA (4)

7 Finland (8)

8 Danmark (6)

9 Tyskland (9)

10 Irland (10)

11 Israel (17)

12 Sydkorea (11)

13 Japan (14)

14 Hong Kong (16)

15 Luxemburg (12)

16 Frankrike (15)

17 Kina (22)

18 Kanada (18)

19 Norge (19)

20 Australien (23)

ANNONS