Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180318-kontanter-639891_se.gp_1.jpg
Svenskar vill kunna använda kontanter i framtiden – även en majoritet bland unga vuxna. Arkivbild.

Svenskar vill inte vara kontantfria

Det är inte bara Riksbanken som oroas av ett kontantfritt samhälle. Även om allt färre svenskar går omkring med kronor och sedlar i fickorna så vill många fortsatt ha möjligheten.

Sju av tio svenskar vill kunna betala med kontanter även i framtiden, enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Bankomat, som driver kontantautomater över hela Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är framför allt de äldre som vill det – men också en majoritet bland unga vuxna.

Riksbankschefen Stefan Ingves har uttryckt sin oro för ett samhälle utan kontanter. I en krissituation kan ansvaret för svenskarnas betalningsmedel komma att helt och hållet falla på kommersiella aktörer, skrev han i ett inlägg på DN Debatt i februari – och jämförde betalningsväsendets betydelse med försvarets och domstolsväsendets.

Ingves har flera gånger föreslagit en lagändring där banker blir tvungna att ha kontanter.

Värdet på sedlarna och mynten som är i omlopp i Sverige har sjunkit i flera år. 2013 var det genomsnittliga värdet 88 miljarder kronor och förra året var det 57 miljarder.

Inställningen till kontanter skiljer sig mellan storstad och landsbygd i undersökningen. I Värmlands, Västmanlands och Kalmar län är andelen kontantförespråkare som högst, medan den är som lägst i Stockholm.

Fakta: Inställningen till kontanter

TT

I undersökningen, som Sifo genomfört på uppdrag av Bankomat AB, har 2 301 vuxna personer intervjuats under perioden 23 januari till 3 februari 2018.

De har svarat på frågan "Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?"

Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala 68 procent

Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle 25

Tveksam, vet ej 7

Andel som svarat att "Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala" fördelat på ålder:

18–29 år 56 procent

30–49 63

50–64 73

65– 85

Bankomat AB ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank och Sparbankerna. Företaget står för omkring 60 procent av landets uttagsautomater, 1 800 stycken på 500 orter.

Mest läst