Det går sämre än väntat för Intel. Arkivbild.
Det går sämre än väntat för Intel. Arkivbild.

Svag försäljning för Intel

Chiptillverkaren Intels vinstvarning innebär ny oro för hur sektorn egentligen mår. Det amerikanska företaget är det senaste i en rad av teknikbolag som inte når upp till förväntningarna.

ANNONS
|

Efter Apple, Samsung och TSMC tidigare i år kommit med varningar om minskad försäljning följde nu Intel efter.

Intel varnar för att omsättning och vinst inte kommer att nå upp till analytikernas prognoser. Beskedet fick aktien att rasa 6,7 procent i efterhandeln. I fallet drog Intel även med sig rivalen Advanced Micro Devices, liksom Nvidia.

Den amerikanska chiptillverkaren har bland annat drabbats av svag försäljning av Kina, framför allt på chip som används i datacenter. Det affärsområdet har de senaste åren varit det som drivit tillväxt för företaget, sedan allt fler företag flyttat datalagring från lokala servrar upp i molnet.

ANNONS

"Ljus framtid"

Intels tillförordnade vd Bob Swan säger att företag som bygger upp datacenter brukar göra stora inköp, och sedan ta det lugnt då de sätter in chipen i sina byggen. En del inköpare i Kina verkar ha passat på att bunkra upp med chip tidigare under 2018 inför det stundande handelskriget med USA.

- Men överlag skulle jag säga att framtidsutsikterna och välmåendet i industrin är så ljus som de någonsin varit, säger Swan.

Omsättningen under första kvartalet väntas bli 16 miljarder dollar och vinsten per aktie hamna på 87 cent, medan analytikerna räknat med 17,35 respektive 1,01 dollar.

Långsmt för ASML

För ett par dagar sedan varnade också nederländska underleverantören ASML för en långsam start på 2019, trots rekordsiffror från föregående år. ASML brukar ses som en ledande indikator på hur den globala högteknologiska industrin mår, och levererar produkter till bland annat Samsung och Intel. I ASML:s fall beror problemen till stor del på en brand hos en underleverantör som förstörde lagervaror och ofärdiga produkter.

TT-Reuters-AFP

ANNONS