Ali Husein Barre har skrivit en bok om företagande på somaliska.
Ali Husein Barre har skrivit en bok om företagande på somaliska.

Svårare i Sverige än i London

ANNONS
|

Ali Husein Barre har skrivit en bok om företagande på somaliska.

Varför behövs den här boken?

- Affärsverksamhet kan vara det enda sättet att överleva för många i Somalia. Där finns det inga fungerande myndigheter eller någon bank som du kan låna pengar av. I dag bor somalier i hela världen. När jag arbetade i London, Kuwait och Dubai upptäckte jag hur framgångsrika mina landsmän var i andra länder och hur duktiga de var på att starta företag. Varför går det inte lika bra i Sverige? frågade jag mig. Jag bestämde mig för att skriva en bok för att hjälpa andra att komma igång med företagande.

ANNONS

Varför tror du det är svårare i Sverige?

– En aspekt är att det är så mycket svårare att få tag i lokaler här jämfört med till exempel i London. Vi är vana vid att fixa lokal och sätta igång, börja med händerna, lära sig på vägen och se vad vi hittar. I Sverige är det mycket högre krav, du måste till exempel ha en affärsplan för att få en lokal. Många är inte vana vid det. Det känns byråkratiskt, många tappar motivationen på vägen.

Vad handlar boken om?

- Den handlar om vad det innebär att organisera och driva ett eget företag. Vad är skillnaden på aktiebolag, handelsbolag och enskild firma? Hur gör man en affärsplan? Det finns ett intresse för boken, inte bara från Sverige. Jag har fått beställningar från till exempel Kanada, USA och Afrika. Nu ska jag trycka 1000 exemplar.

Du har en konsultfirma som sysslar med rådgivning. Vad gör ni?

- Jag hjälper andra att komma igång med sina företagsidéer. Om du kommer från ett odemokratiskt land kan det vara svårt att förstå hur en demokrati fungerar. Det blir ett glapp mellan myndigheterna och mina landsmän. Jag försöker överbrygga det här glappet. Jag har bra kontakter med Skatteverket och andra myndigheter. Dessutom pratar jag fyra språk: somaliska, svenska, arabiska och engelska. Det är en stor fördel. Jag har också märkt ett behov av privatpersoner som behöver hjälp, till exempel de som har problem med skulder hos Kronofogden.

ANNONS

Hur har det gått?

- Jag har hjälpt till med rådgivning för 13 företag som kanske inte funnits om de inte fått stöd. Det är alla slags företag, några drivs av kvinnor vilket känns extra roligt.

Vad kan svenska myndigheter bli bättre på?

- Vissa saker är krångliga och tar för lång tid. Jag känner några som vill starta en somalisk bank. De fungerar lite annorlunda jämfört med svenska banker och har till exempel ingen ränta. Men det är svårt att få tillstånd från Finansinspektionen. Då finns risken att de flyttar till London istället, där det är mycket lättare att starta bankverksamhet.

En annan sak som jag inte tycker är bra är alla korta projekt som finns i förorterna.

Varför?

- Det startas projekt på kanske tre år. Sedan läggs de ner och ersätts av något annat. Det ger inte förtroende för verksamheten.

Vad har du för bakgrund?

- Jag flydde från kriget i Somalia och kom till Sverige 1996 efter att regeringen fallit. Min fru kom hit före mig, redan i början av 90-talet, och under flera år visste jag inte var hon var. I Sverige har jag studerat ekonomi och samhällskunskap vid Högskolan Väst och vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Vad har du nu för mål?

- Nu ska jag skriva en bok om marknadsföring och fortsätta med rådgivning. Jag är väldigt tacksam över att jag fått komma till Sverige och fått hjälp att starta om livet. Nu vill jag gärna ge tillbaka av mina erfarenheter. Men jag har lärt mig en sak. Du vet aldrig vad som finns bakom berget.

Aktuell: Skrivit boken som i svensk översättning heter ungefär: Vad innebär företagande? Från att starta till att organisera och driva

Familj: Hustrun Maryam

Senast lästa bok: Struggle and conspiracy av Somalias före detta president Abdullah Yusuf Ahmed

ANNONS