Studenter på studentflak vid Humlegården i Stockholm. Akrivbild.
Studenter på studentflak vid Humlegården i Stockholm. Akrivbild.

Studentfirandet – en dyr historia

Studentexamen kan bli en dyr historia för den som inte rycker i handbromsen. Studenterna själva räknar med att spendera cirka 5 300 kronor – men de faktiska kostnaderna är ofta betydligt större.

ANNONS
|

Mössa, flak, kläder och mottagning – listan kan göras lång. Studenterna räknar med utgifter på i snitt 5300 kronor, enligt Svensk Handels studentrapport från i fjol.

Men med allting inräknat – inklusive studentfester, presenter, skylt och extramaterial i form av studentkatalog och visselpipa – landar det ofta på en betydligt större summa. Cirka 16500 kronor i snitt enligt branschorganisationens egen uträkning från 2011.

"Viktigt med inkludering"

Sveriges elevkårer arbetar med att samordna studentfirandet för en så liten peng som möjligt. Vice ordförande Erik Kochbati understryker vikten av ett inkluderingsperspektiv där alla ska kunna delta oavsett ekonomi.

ANNONS

- Men tyvärr är det väl så att det finns en bild och förväntan att ju mer man köper desto roligare kommer man att ha. Det bör inte ses som en sanning. Det finns många kostnader man kan undvika, säger Kochbati:

- Bal och studentfester är kanske tråkiga att kompromissa bort. Men vad gäller studentmössa finns flera prisklasser, även mottagningen innebär en större frihet.

Han upplever att studentfirandet blir mer omfattande över tid – studentexamen inkluderar i dag allt fler studentskivor och nedräkningsfester. Baler blir populärare i städer som tidigare inte haft den traditionen och företag som säljer studentmössor erbjuder fler tillval.

- Det kostar nog mer att ta studenten i dag. Inte nödvändigtvis för att produkterna blivit dyrare, men som en konsekvens av att det finns fler saker som man vill ha möjlighet att göra och köpa, säger Kochbati.

ANNONS

Går att prioritera

En kartläggning som Nordea gjorde 2014 uppskattar att studentkläderna utgör den största kostnaden, cirka 2500 kronor per student. Därefter kommer studentmössan på omkring 800 kronor och andras studentfester på cirka 750 kronor.

Bankens privatekonom Ingela Gabrielsson uppmanar även hon till prioritering.

- Ofta ska man inte bara gå på sin egen fest utan också på kompisars studentfester som har olika teman där man måste klä ut sig. Ett tips kan vara att inte köpa nytt hela tiden, utan försöka gå ihop och byta med varandra eller kolla på second hand, säger hon.

TT

Fakta: Kostnadsexempel

Studentmössa: 800 kronor

Studentkläder: 2500 kronor

Kuvertavgift egen studentskiva: 450 kronor

Del i studentflak: 450 kronor

Andras studentfester, fem stycken à 150 kronor: 750 kronor

Festkläder, utklädnad: 700

Slutskiva: 200 kronor

Blommor/presenter: 800 kronor

Resor (buss, taxi): 1200 kronor

Källa: Kartläggning av Nordea, 2014

ANNONS