Den tyska biltillverkaren VW varnar för coronaeffekter, men kan inte precisera effekterna i nuläget. Arkivbild
Den tyska biltillverkaren VW varnar för coronaeffekter, men kan inte precisera effekterna i nuläget. Arkivbild Bild: Jens Meyer/AP/TT

Storbolag varnar för coronaeffekter

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) varnar för att spridningen av coronaviruset just nu gör det omöjligt att avge en prognos för 2020. Samma typ av besked lämnades av Volvo i måndags kväll.

ANNONS

Enligt VW står det klart att den globala ekonomin för närvarande påverkas, men att det är osäkert hur omfattande och djup nedgången blir för bolaget.

Samtidigt redovisar VW ett vinstlyft på 22 procent till 16,9 miljarder euro för 2019. Ökningen förklaras av försäljningsframgångar på bilar med höga marginaler och lägre dieselavgifter.

I koncernen ingår bland annat bilmärkena VW, Porsche, Seat och Skoda, som alla redovisar vinstlyft för fjolåret. Samtidigt har bilmärket Bentley, som också ägs av VW, blivit lönsamt igen, konstaterar koncernledningen.

I måndags kväll varnade även den svenska lastbilstillverkaren Volvo för att det finns en betydande risk för att virusutbrottet kan leda till en väsentlig finansiell påverkan på koncernen från mitten av mars.

ANNONS

"Den finansiella påverkan är relaterad till den allmänna situationen, och beslut av olika lokala myndigheter som leder till bland annat underbemanning i fabriker, och störningar i leverantörskedjan", skriver Volvo.

Liksom VW är dock Volvo osäker på hur stor coronaeffekten blir.

Andra storbolag som varnat för coronaeffekter i veckan är Danske Bank och vitvarutillverkaren Electrolux.

ANNONS