EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet bötfäller de fem storbankerna Danske Bank, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.
EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet bötfäller de fem storbankerna Danske Bank, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Storbankerna bötfälls för otillåten kreditprövning

EU:s värdepappers- och marknadsmyndighet, ESMA, fäller Danske Bank, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank för att de gjort otillåtna kreditvärderingar av företag. Bankerna får böta 495 000 euro var.

ANNONS
|

Enliga ESMA (European securities and markets authority) har de fem storbankerna genom försummelse brutit mot den europeiska kreditvärderingsförordningen genom att ha gjort kreditvärdering utan tillstånd från ESMA. Det är enligt ESMA första gången banker fälls för detta sedan regelverket började gälla 2013.

För att få göra kreditvärderingar och räknas som ett kreditvärderingsinstitut enligt denna förordning ska man ha anmält och blivit auktoriserad att vara kreditvärderingsinstitut. De fem bankerna är inte registrerade som kreditvärderingsinstitut och har inte ansökt om detta, konstaterar ESMA.

Gjorde skuggvärderingar

Bankerna ska mellan juni 2011 och augusti 2016 gjort icke godkända kreditvärderingar av kunder, och i SEB:s fall höll man på med detta ända fram till maj 2018. Värderingarna innefattade skuggvärderingar – icke-officiella värderingar.

ANNONS

I sitt beslut att utdela ett bötesbelopp på 495 000 euro var – drygt 5,1 miljoner kronor – förklarar den europeiska myndigheten att överträdelserna av regelverket pågått i över ett halvår, men konstaterar samtidigt att bankerna sedan frivilligt har vidtagit åtgärder för att överträdelserna inte ska upprepas i framtiden – efter att myndigheten uppmärksammat dem på det.

Vill bankerna överklaga beslutet kan de göra det till högre instans, ESA (European supervisory authorities).

Tolkningsfråga

Från SEB:s sida hänvisar man till ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen. Där förtydligar man att frågan rör en kreditskala som nordiska banker har använt sig av i sin investeringsanalys av företagsobligationer. Banken konstaterar att det enligt gällande förordning bara är kreditvärderingsinstitut som får utföra kreditvärdering för företag. Men, konstaterar SEB, regelverket tillåter undantag för rekommendationer och investeringsanalys, vilket är vad banken anser att man ägnat sig åt.

SEB skriver: ”ESMA:s beslut innebär att myndigheten tolkar utrymmet för undantag snävare än vad SEB har gjort. ESMA har därför kommit till slutsatsen att SEB har överträtt CRAR (kreditvärderingsförordningen).”

Banken kommer att betala sanktionsbeloppet, uppger man, men överväger också att överklaga beslutet.

Nordea ger en liknande beskrivning som SEB och tillägger att de tjänster som man fällt för ”särskilt underlättat för små och medelstora företag att få tillgång till kapitalmarknadsfinansiering, utan stora kostnader och arbete för att få offentliga kreditbetyg från kreditvärderingsinstitut.”

ANNONS

Banken konstaterar att man slutat med så kallad skuggvärdering och förklarar att man inte beslutat ifall man kommer att överklaga ESMA:s beslut eller ej.

Från Handelsbankens sida skriver man också att man precis som de andra bankerna slutat med denna kreditvärdering, men tillägger att man menar sig följt det giltiga EU-regelverket.

ANNONS