Första AP-fondens ägaransvarige Ossian Ekdahl ser gärna sänkta aktieutdelningar. Arkivbild.
Första AP-fondens ägaransvarige Ossian Ekdahl ser gärna sänkta aktieutdelningar. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Storägare signalerar: Sänk utdelningarna

Flera av de statliga AP-fonderna öppnar för att rösta för sänkta aktieutdelningar i coronakrisens spår.
– Vi skulle inte motsätta oss det, säger Första AP-fondens ägaransvarige Ossian Ekdahl.

ANNONS

Coronavirusets härjningar sätter djupa spår i samhällsekonomin. Mängder av företag kommer att drabbas hårt när efterfrågan tvärstannar sedan land efter land stänger ned.

Det är mot den bakgrunden ägarna samlas till bolagsstämmor kommande veckor för att ta ställning till styrelsernas utdelningsförslag på sammanlagt över 200 miljarder kronor, beslut tagna för knappt två månader sedan när läget var totalt annorlunda.

Öppen för förslag

Nu börjar också några ägare att våga lufta åsikter om att aktieutdelningarna bör sänkas.

– Vi är öppna för förslag att sänka utdelningarna, säger Ossian Ekdahl.

Han utgår ifrån att styrelserna tänkt ett varv till och att de ser affärsmässigt på det hela.

ANNONS

– Vi ser till bolagens bästa på lite längre sikt. Vi vill inte bidra till att företagen inte kan göra rätt för sig, exempelvis till de anställda, säger han.

Andra och Fjärde AP-fonden resonerar på liknande sätt:

Behöver inte pengarna

"Vi har full förståelse för om styrelserna, mot bakgrund av det som just nu sker i vår omvärld, gör en ny bedömning som kanske inte faller inom ramen för utdelningspolicyn", hälsar Andra AP-fonden.

– Vi är inte beroende av de här kassaflödena, som kanske andra ägare är, säger Per Colleen, chef för Fjärde AP-fondens svenska aktieförvaltning.

Även om det inte sägs rakt ut, så är AP-fondernas indirekta signal att de inte bara kommer att rösta för eventuella förslag om sänkta eller strypta utdelningar, de anser också att styrelserna bör agera och sänka utdelningsförslagen inför stämmorna.

Pensionsjätten Alecta är mer neutral:

"Coronakrisens omfattning och effekter är i dag mycket svåra att bedöma, och därmed går det inte att ha en generell syn på detta. Det måste bedömas bolag för bolag och med hög grad av ödmjukhet inför ovissheten som råder samt med beaktande av behovet att vidmakthålla starka balansräkningar och inte minst god likviditet", hälsar Alectas kommunikationschef.

Om bankerna specifikt, skriver Alecta:

"För bankerna är det dessutom viktigt att de bibehåller förmågan att möta kreditefterfrågan".

ANNONS

Olle Lindström/TT

Jacob Wallenberg, som mäktig ordförande för familjesfärens maktbolag Investor, sitter på utdelningsleken. Arkivbild.
Jacob Wallenberg, som mäktig ordförande för familjesfärens maktbolag Investor, sitter på utdelningsleken. Arkivbild. Bild: Joakim Goksör/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS