Stabilt kvartal för Handelsbanken

ANNONS
|

Högre utlåningsvolymer, högre provisioner i aktie- och fondhandel och en slimmad personalstyrka bidrog till att stärka Handelsbankens rörelseresultat i första kvartalet.

Samtidigt håvade banken in mer intäkter än analytikerna hade räknat med. Och rörelsevinsten steg till 5347 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 4967 miljoner kronor motsvarande period 2016. Men börsen lät sig inte blidkas av beskedet och vid 14.30-tiden hade aktien fallit med 1,5 procent.

Men koncernchef Anders Bouvin låter sig inte beröras av marknadsreaktionerna och han är nöjd med dagens kvartalssiffror.

"Stabilt kvartal"

- Det har varit ett stabilt kvartal och vi visar en god tillväxttakt på bred front. Provisionsnettot stiger på samtliga av våra hemmamarknader och på kreditsidan ser det också bra ut, säger han till TT.

ANNONS

Han slår också ett slag för bankens väg mot digitalisering.

- Kunderna efterfrågar alltmer digitala lösningar vilket föranleder att vi investerar kontinuerligt i digitala mötesplatser, robotteknik och digitala tjänster.

Extra utdelning?

Handelsbanken meddelade också att de i nuläget klarar Finansinspektionens kapitalkrav med god marginal och flaggar därför för att dela ut mer pengar till aktieägarna, antingen i form av återköp av aktier eller extra utdelning – eller en kombination av dessa åtgärder.

Det kan jämföras med bokslutet i februari då en extrautdelning uteblev.

På senare tid har flera aktörer i banksektorn uttryckt oro för regeringens förslag om en höjd resolutionsavgift i Sverige. Nu passar även vd Anders Bouvin på att vädra sina åsikter om förslaget.

- Det har sina klara nackdelar. Jag tycker inte att det finns någon anledning att höja avgiften ytterligare, den är redan hög nog. Det riskerar också att snedvrida konkurrensen. Sedan tycker jag naturligtvis att det borde sättas ett tak, men inte ett som varar för evigt.

ANNONS

- Ett annat problem är att avgiften borde avsättas till en fond värd namnet och inte gå rakt in i stadsbudgeten, anser han.

TT

Fakta: Handelsbankens kvartalsrapport

Rörelsevinsten steg till 5347 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 4967 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4883 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 7081 miljoner kronor, från 6795 miljoner kronor.

Provisionsnettot ökade till 2354 miljoner kronor, från 2170 miljoner kronor, huvudsakligen till följd av högre fondförvaltningsprovisioner och ökade betalningsprovisioner.

Totalt uppgick intäkterna till 10036 miljoner kronor, en nedgång jämfört med 10243 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Kostnaderna sjönk till 4498 miljoner kronor, från 5096 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 196 miljoner kronor, från 187 miljoner kronor.

Medelvolymen utlåning till allmänheten ökade samtidigt med fem procent under perioden till 1988 miljoner kronor. Utlåningen till hushållssektorn steg med sju procent till 1039 miljoner kronor och företagsutlåningen ökade med tre procent.

ANNONS