Allt fler får jobb efter att ha genomgått Arbetsförmedlingens etableringsprogram, enligt myndigheten. Arkivbild.
Allt fler får jobb efter att ha genomgått Arbetsförmedlingens etableringsprogram, enligt myndigheten. Arkivbild.

Större andel nyanlända i Sverige får jobb

Fler och fler nyanlända får jobb, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. I en majoritet av fallen handlar det dock om anställningar som på ett eller annat sätt subventioneras av staten.

ANNONS
|

Hittills i år har 44 procent fått jobb eller börjat studera 90 dagar efter det att de lämnat Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Samma period förra året var motsvarande siffra knappt 32 procent, framgår av ny statistik som myndigheten har tagit fram.

- Det handlar förstås delvis om att arbetsmarknaden har varit väldigt god det senaste året. Men samtidigt anser jag också att vi har blivit bättre på att hjälpa den här gruppen att komma i arbete och hitta utbildningar. Vi har blivit duktigare på att kartlägga, hitta lämpliga insatser och vi har även bättre förståelse för den här målgruppens behov, säger Malin Blomgren, chef för enheten integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Bättre samverkan

Hon pekar också på att samarbetet mellan staten, kommunen och arbetsgivarna har blivit mer effektivt de senaste åren. Det står dock klart att de flesta som får jobb efter Arbetsförmedlingens program har någon form av subventionerad anställning. Av de 44 procent som börjat arbeta eller studera efter det tvååriga programmet är det endast omkring en sjättedel som fått ett jobb helt utan statligt stöd.

- Jag tycker inte att det är så kontigt eftersom det inte är så lätt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. För de här individerna är det här ett riktigt jobb. Det innebär att de skaffar sig erfarenheter, referenser och får möjligheten att visa vad de kan så att de sedan kan ta nästa steg, säger Malin Blomgren.

Utbildning i fokus

Många utmaningar återstår i Arbetsförmedlingens fortsatta arbete med nyanlända. Bland annat måste myndigheten i högre utsträckning ge hjälp till de med låg utbildning som annars riskerar att stå dåligt rustade när konjunkturen vänder.

- Vi behöver stötta fler till att studera. Det händer en hel del på olika håll i landet, men det återstår fortfarande saker att göra. Vi behöver jobba tillsammans med kommunerna för att få ett utbildningssystem som fungerar på ett annat sätt.

ANNONS

Totalt är 60000 personer inskrivna i etableringsprogrammet. Som mest var antalet 77000, sommaren 2017.

TT

Fakta: Nyanländas arbetssituation

Sedan 2016 har totalt 44 procent av de nyanlända som deltagit i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag antingen fått jobb eller börjat studera 90 efter att de lämnat Arbetsförmedlingen. Omkring 33 procent har fått någon form av subventionerad anställning medan 7 procent har arbeten som inte erhåller något statligt stöd. Resterande 4 procent studerar.

Som mest hade Arbetsförmedlingen 77000 personer inskrivna i sitt etableringsuppdrag, i dag ligger samma siffra på 60000.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS