Lena Apler är en av grundarna av Collector, en finanskoncern som de senaste par åren också börjat driva Collector Ventures där man fokuserar på fintech, alltså bolag specialiserade på finansteknologi.
Lena Apler är en av grundarna av Collector, en finanskoncern som de senaste par åren också börjat driva Collector Ventures där man fokuserar på fintech, alltså bolag specialiserade på finansteknologi. Bild: Anders Hofgren

Ställ dina frågor till storinvesterarna

Varför lyckas en person få finansiering till sitt nya företag medan andra knackar på dörr efter dörr utan att lyckas? På onsdag arrangeras GP Live-evenemanget Staden och kapitalet där kan du ställa frågor till...

ANNONS
|

...bankentreprenören som startat investeringsbolaget som satsat 120 miljoner kronor under 20 månader.

Lena Apler är en av de mest profilerade personerna i Göteborgs näringsliv som en av grundarna och huvudperson i finanskoncernen, börsnoterade Collector med Collector Bank. Det senaste initiativet handlar om att satsa på den heta fintechsektorn, alltså bolag fokuserade på finansteknologi där Collector Ventures investerat 120 miljoner kronor i ett 20-tal bolag.

Alexander Hars har investerat i en mängd bolag och har själv startat och sålt bolagen System OK och Let's Deal.
Alexander Hars har investerat i en mängd bolag och har själv startat och sålt bolagen System OK och Let's Deal. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

...serieentreprenören och techmiljonären som vurmar för en starkare start up-scen i Göteborg.

Göteborgsentreprenören Alexander Hars – som har rötterna i Munkedal – är en av personerna som stärker techscenen i staden, en scen där många IT-entreprenörer och affärsänglar i branschen annars häckar i huvudstaden. Han har drivit och grundat bolagen System OK och Let's Deal och investerat i Fotboll Addicts, Desenio, Spotify, Trine, Winningtemp och Zalster.

ANNONS
Sara Wallin, vd för statliga Almi Väst, som lånade ut 439 miljoner kronor till bolag i fjol.
Sara Wallin, vd för statliga Almi Väst, som lånade ut 439 miljoner kronor till bolag i fjol.

...vd:n som ansvarade för att 634 västsvenska tillväxtbolag fick hjälp med sin finansiering i fjol.

Sara Wallin har varit vd Almi Väst sedan 2009, den del av statliga Almi, som hjälper små och medelstora bolag med lånefinansiering och bidrag – i fjol fick 634 bolag lån på 439 miljoner kronor och ytterligare 150 bidrag i samarbete med regionen och Tillväxtverket. Almi driver också mentorsprogram för företagare, samt har innovations- och tillväxtrådgivning.

Fakta: GP Live: Staden och kapitalet

GP Live är journalistik på scen. Den 30 maj anordnas ”Staden och kapitalet” på Auktionsverket Kulturarena, där näringslivsreporter Anna-Karin Nils Andersson intervjuar Lena Apler, Alexander Hars, Sara Wimmercranz, Sara Wallin och Patrik Arnesson kring kapital, startups och varför så en stor del av investeringskakan går till Stockholm – och hur man kan locka pengarna till Göteborg i stället.

För mer information besök: gp.se/live

ANNONS