Sony Ericsson satsar på Android

ANNONS
|

Många går och väntar på att Sony Ericssons första mobiltelefon med Googles system Android ska komma ut i affärerna. Nu blir valet svårt för det kommer flera androidmodeller från den svensk-japanska mobiltillverkaren.

Förutom två nya i Xperia-serien kommer också en snygg multimediamobil som heter Vivaz, en med och en utan tangentbord. Konkurrensen på mobilmarknaden handlar nu lika mycket om systemet och programmen i mobilerna som om hårdvaran.

Fördelen med Android är att det är öppet, olika tillverkare kan använda det. Det kommer allt fler applikationer för det. Baksidan är att det blir olika anpassade system, användaren blir beroende av att tillverkaren gör uppgraderingar när Google förnyar systemet.

ANNONS

Sony Ericssons nyheter ser läckra ut. Men hur bra de är beror helt på hur de funkar i praktiken. Är det segt att surfa, blir det ofta fel? Då är det ingen fördel att de har touchskärm och tangentbord.

Leif-Olof Wallin, göteborgare och mobilexpert på researchfirman Gartner, var inte jätteimponerad av nyheterna. Han tror på Android, men tror inte att det slår ut Symbian, systemet i Nokias smartphones.

– 2012 kommer Symbian fortfarande att vara störst, med 35 procent av marknaden. Android är tvåa, Iphone trea, spår han.

Sony Ericssons presskonferens hade ovanligt seriös framtoning. Det brukar bara mer inriktat på underhållning, mer rock'n'roll. Nu pratade olika chefspersoner högtidligt om företagets filosofi och visioner. Kanske för att den rockiga stilen inte varit lönsam.

De är också stolta över sina Greenheart-mobiler, med miljöprofil. Där finns nu en med Windows som system, för affärsanvändare. Fast ska vi tro Leif-Olog Wallin håller Windows mobile på att hamna på efterkälken i mobilracet.

På måndagen startar Mobile world congress officiellt. Det märks att mobilföretagen är i kris. Mobilreklamen är inte lika anslående som vanligt och största mobiltillverkaren Nokia har ingen monter inne på mässan i år utan har hyrt en billigare lokal utanför.

ANNONS

ANNONS