SNS konjunkturråd anser att det nu är dags för en ny skattereform. Höjda kapitalskatter bör växlas mot sänkt skatt på arbete. Arkivbild
SNS konjunkturråd anser att det nu är dags för en ny skattereform. Höjda kapitalskatter bör växlas mot sänkt skatt på arbete. Arkivbild

SNS-ekonomer efterlyser bred skatteväxling

Ändra skatten på kapital, återinför fastighetsskatten, utred en ny arvsskatt och sänk skatten på arbete. Det har snart gått 30 år sedan den stora svenska skattereformen och SNS konjunkturråd anser att det nu är dags för en ny.

ANNONS
|

På DN Debatt föreslår de tre ekonomerna i tankesmedjan SNS konjunkturråd (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) att den svenska kapitalbeskattningen ändras på fyra punkter:

1) Dagens olika skattesatser på kapitalinkomster bör ändras till en generell skatt på 25 procent. Det innebär i praktiken bland annat att fördelarna med kapitalförsäkringar och investeringssparkonton (ISK) försvinner och ett nytt förenklat fondsparande bör utredas.

2) Inför en ny fastighetsskatt som är lika för hus och bostadsrätter, men sänk reavinstskatten vid försäljning.

3) Utred en skatt på större arv, men förmögenhetsskatten bör inte återinföras.

4) Växla de nya kapitalskatterna mot en bred sänkning av skatten på arbete.

ANNONS

"Vi är medvetna om att våra förändringsförslag kan väcka reaktioner; det ligger i skatters natur att människor berörs. Grundläggande är dock att skatter måste utformas utifrån hela samhällets behov", skriver ekonomerna i debattartikeln.

TT

ANNONS