Priset på exempelvis Bregott har gått upp kraftigt på bara ett år. Arkivbild.
Priset på exempelvis Bregott har gått upp kraftigt på bara ett år. Arkivbild.

Smörrallyt kan vara över

Brist på mjölk har fått smörpriset att rusa rejält det senaste året. Men tröst finns för baksugna konsumenter. Pristoppen tros nämligen vara nådd.

ANNONS
|

Bakgrunden till prisökningen är bristen på smör och andra produkter som grädde och crème fraiche under förra året. Det gör att prisförändringen uppgår till 42 procent sedan december 2016, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som TT tagit fram.

En förklaring är att världsmarknadspriserna steg och efterfrågan på feta mejeriprodukter ökade.

- Bristen får störst påverkan på feta produkter som exempelvis smör för det krävs mycket mjölk för att producera dessa produkter, säger Tobias Rydergren, presschef för Coop.

ANNONS

Det krävs ungefär 20 liter mjölk för att producera ett kilo smör, och tio liter mjölk för en liter grädde. Priset på grädde har gått upp nästan 13 procent, enligt SCB:s siffror.

Bristen fortfarande stor

Både på Axfood, med butiker som Willys och Hemköp, och Coop har prislappen på ett halvt kilo smör gått upp cirka 10–15 kronor. Däremot har inte försäljningen vikt nedåt nämnvärt utan svenskarna fortsätter att köpa lika mycket smör.

Inför julbaket i slutet på 2017 klarade handeln att få ut mejeriprodukterna i hyllorna delvis tack vare sparade reserver. Men bristen på exempelvis svensk grädde är fortfarande stor.

Om konsumenterna fortsätter att köpa svenskt kommer produktionen på sikt inte att räcka, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

- Här vurmar vi för svenskt och stöttar den svenska mjölkbonden. Men fortsätter det så här då blir det problem.

Behöver inte dra lott

De som producerar grundprodukten till smör, de svenska mjölkbönderna, upplevde en stor ekonomisk kris under 2015–2016. Den håller fortfarande i sig. När krisen var som värst slutade en bonde om dagen i Sverige, enligt LRF:s siffror.

ANNONS

Mjölkbonden Åsa Augustsson i Skara som levererar sin mjölk till Falköpings mejeri märker av att priset på smör har ökat.

- Från i somras fram till jul ungefär har det varit bättre och bättre och sakteliga höjts. Man behöver inte dra lott med räkningarna längre och kan betala dem i tid. Man kan se att det till och med finns lite pengar kvar på kontot – det har man inte kunnat förut.

Men läget är fortfarande tufft, en längre period med återhämtning hade varit nödvändig och bristen på svensk mjölk har ökat eftersom så många mjölkbönder tvingats sluta, säger hon.

- Det är fortfarande de som lägger av. Det tär både på kroppen och psyket att jobba som en idiot, säger Åsa Augustsson.

Vänder under våren

För att kunna möta konsumenternas krav på svenskmärkt smör skulle bönderna behöva få ut mer per krona.

ANNONS

- Mer av mellanskillnaden från mejeri till handeln, den marginalen, måste kunna gå till bönderna så att bönderna kan tjäna pengar och producera mer mjölk, säger Åsa Augustsson.

Men Axfood säger att man tjänar mycket lite på avräkningspriset för just mjölk.

Efter att världsmarknadspriset på mjölk nådde något slags topp under senhösten 2017 har det sedan långsamt gått ned. Men priset brukar ta ett halvår på sig innan det slår igenom i konsumentledet på hemmaplan, enligt Claes Salomonsson.

- Utländskt smör ska förhoppningsvis bli billigare men sedan handlar det om priset på svenskt smör också går ner.

Tobias Rydergren, presschef för Coop, tror på en prisminskning snart.

- Vi tror att priserna kommer att vända nedåt under våren.

ANNONS
TT

ANNONS