Slipp skriva – skanna tavlan med appen

ANNONS
|

Office lens är en mobilapp från Microsoft som funnits för Windowsmobiler ett tag och nu också kommit för iphone och android. Den är gjord för att fotografera av anteckningar från möten och föreläsningar och det gör den väldigt bra.

Jag tycker inte Microsofts datorprogram är särskilt enkla att använda, men flera av deras mobilappar är riktigt smidiga och lätta att begripa.

Office lens är en sådan. Och den kostar inget.

Det går att göra två saker med appen. Det första är att du kan ta en bild av en tavla med anteckningar. Appen hittar själv kanterna på tavlan, rätar upp bilden och tar bort bakgrunden. Det blir tydligt, skarpt och läsbart även när ljusförhållandena inte är de bästa.

ANNONS

Bilden kan exporteras till pdf eller kameraalbumet eller skickas med e-post. Den kan också öppnas i något av Microsofts officeprogram och sparas på lagringstjänsten Onedrive, där du får logga in med ditt Microsoftkonto (hotmail, outlook eller live). Det går bra med ett gratiskonto.

Den andra grejen Office lens gör är att skanna text i dokument. Du tar alltså en bild av text och kan sen redigera texten och byta layout på den i till exempel Word.

Även detta gör appen märkligt bra. Jag provar med texter på svenska, engelska och spanska. Även texter på förpackningar, tryckt med pytteliten stil, kommer in helt korrekt. Om det är både bilder och text i dokumentet blir texten redigeringsbar och bilderna kommer också med.

Den som ska citera ett stycke text ur en bok eller rapport kan alltså fotografera texten med appens dokumentläge och slipper skriva av.

Det går inte att skanna handskrivna anteckningar, det funkar bara med tryckbokstäver. Anteckningarna på whiteboarden blir sparade som en bild.

Appen heter visserligen Office lens, men passar lika bra i skolan som på kontoret. Som ofta när de stora företagen ger ut appar får du en kvalitetsapp utan att det kostar något. Vissa saker, som att lägga en speglingseffekt på en bild, kräver prenumeration på Office 365, men grundfunktionerna är gratis.

ANNONS
ANNONS