Skuldsanering gav nystart

ANNONS
|

Hon kunde inte betala av de 200 000 kronorna hur mycket hon än försökte.

- Vi skrattar mycket i vår familj. Det måste man, annars blir det för tråkigt att aldrig ha en slant över till något utom det nödvändigaste. Vi tänkte gå på hårdrockkonserten i juni men biljetterna kostade för mycket, säger Ing-Britt Kjellman.

Hon har två tonårsbarn hemma och de delar alla samma musikintresse.

- Just nu försöker vi spara ihop till en basgitarr till min dotter. Hela paketet kostar 4 000 så det tar några år, säger hon.

Vill inte vara ett offer

Men hon vill inte låta som något offer. Tvärtom, hon har fått en nystart efter att skuldsaneringen beviljades. Hon söker arbete och hoppas komma på fötter när skuldsaneringen är klar om fem år.

ANNONS

Fram till dess är det inga utsvävningar som gäller. Varenda 50-öring räknas.

- Jag klarar mig, men jag mår dåligt när barnen drabbas. Vi åker aldrig på semester, inte ens till Danmark. Köper vi pizza, som vi gjorde för att fira skuldsaneringen, blir det makaroner resten av månaden.

- Jag skulle vilja ha råd att handla frukt och grönt oftare. Köper jag tio gröna äpplen säger det bara slurp, så är de slut. Barnen är inte bortskämda precis.

Ångrar husköp

Det var vid skilsmässan för snart tio år sedan som ekonomin brakade ihop. Hon och före detta mannen tvingades sälja huset när fastighetspriserna var i botten.

- Vi köpte huset 1990, utan kontantinsats. Bankerna lånade gärna ut hela köpesumman. I dag ångrar jag det så mycket. Jag önskar att jag kunde göra köpet ogjort.

Efter försäljningen var Ing-Britt och hennes man fortfarande skyldiga 200000 kronor var. Förutom huslånet hade de andra lån som de tagit för att renovera.

- Jag blev sjukskriven i samma veva och hade jobbat deltid med låg lön innan. Det var omöjligt för mig att betala av skulderna med min låga sjukpenning.

Till slut lade hon bara kravbreven på hög och skulden växte till 300000 kronor.

ANNONS

- Jag vågade knappt gå till brevlådan eftersom jag var så rädd att få nya kravbrev.

Lätt att få hjälp

Men i början av det här året hade hon fått nog. Hon gick till kommunens budget- och skuldrådgivare.

- Jag trodde det skulle vara svårt att fylla i alla papper till ansökan men det var det inte. Det är inte så krångligt som man kan tro.

Hon trodde också att fordringsägarna skulle bli sura eftersom hon inte kan betala av något på sina lån. Hon levde redan innan skuldsaneringen på 2 500 kronor mindre än det som kallas existensminimum. Men om fem år är hon skuldfri. Då har hon bara studielånet kvar.

- Bankerna var så trevliga, detsamma gäller alla hos Kronofogden. Jag har bara blivit positivt bemött. Nu känns det jättebra.

Ändå skäms hon över att ha hamnat i den här situationen. Tidigare talade hon aldrig om sina skulder men nu har hon berättat för vännerna.

- Då kom det fram att en del av dem också har skulder hos Kronofogden. Det är väldigt skambelagt och vanligare än man kan tro.

ANNONS