SKF vill inte kommentera misstankarna om kartellbildning enligt SKF-koncernens presstalesman Theo Kjellberg.
SKF vill inte kommentera misstankarna om kartellbildning enligt SKF-koncernens presstalesman Theo Kjellberg.

SKF misstänks för kartellbildning

Brasiliens statliga antikorruptionsmyndighet har startat en utredning gällande kartellbildning där SKF figurerar. Både moderbolaget AB SKF och det brasilianska dotterbolaget SKF do Brasil Ltda. misstänks ha varit delaktiga i kartellbildningen tillsammans med 13 andra företag.

ANNONS
|

– Utredningen pågår och man har genomfört förhör med oss men vi avvaktar fortfarande besked från den brasilianska myndigheten, säger SKF-koncernens presstalesman Theo Kjellberg.

Hur ställer ni er till anklagelserna?

– Vi samarbetar med de brasilianska myndigheterna. Men vi kan inte ta ställning till hur vi ser på anklagelserna under utredningen, säger Kjellberg.

Enligt den brasilianska myndigheten är anledningen till att det inletts en utredning att det ska finnas bevis som tyder på att de misstänkta företagen kommit överens om att fastställa priser och andra känsliga kommersiella villkor. Dessutom ska de även ha kommit överens om fördelningen av offertförfrågningar och fördelningen av fordons-, industri- och reservdels- marknaderna.

ANNONS

De konkurrensbegränsandeåtgärderna ska ha inträffat mellan 1986 och 2011. De olagliga avtalen ska ha undertecknats av företagens huvudkontor utomlands och deras brasilianska dotterbolag. Men Kjellberg vill inte heller kommentera huruvida AB SKF i Sverige varit inblandade i det misstänkta brottet. Däremot medger han att de övriga namnen på listan är honom mer än väl bekanta.

– Det är vi som är de största lagertillverkarna i världen, det stämmer.Vi avvaktar ytterligare information från Brasilien för att se vad nästa steg blir, avslutar Kjellberg.

Efter att utredningen inlettsvar det första steget att meddela de misstänkta företagen om brottsmisstanken. Därefter har de förhörts för att presentera sitt försvar.

Nästa steg är att den brasilianska myndigheten ska rekommendera att utredningen läggs ner eller att den går vidare till Förvaltningsdomstolen. Denna blir sedan ansvarig för den slutliga domen.

Dessa företag är misstänkta för kartellbildning

  1. AB SKF
  2. SKF do Brasil Ltda.
  3. INA-Holding Schaeffler GmbH & Co.
  4. JTEKT Automotiva Brasil Ltda.
  5. JTEKT Corporation
  6. Koyo Rolamentos do Brasil Ltda.
  7. Nachi Brasil Ltda.
  8. Nachi Fujikoshi Corp.
  9. NSK Brasil Ltda.
  10. NSK Europe Ltd.
  11. NSK Ltd.
  12. NTN-SNR Roulements S.A.
  13. Schaeffler Brasil Ltda.
  14. SNR Rolamentos do Brasil Ltda.
  15. Timken do Brasil Comércio e Indústria Ltda.
ANNONS