Skönhetsindustrin under press

ANNONS
|

- Salongerna är osäkra på vad som kommer hända. Vår maskin kostar flera hundra tusen. Man gör inte den investeringen om man inte vet om man kommer att få använda den, säger Mats Höljö, styrelseordförande i Preswede.

IPL står för intensivt pulsat ljus. Det är en ljusbehandling som används för att ta bort hårväxt, rynkor, synliga blodkärl och pigmentfläckar.

Preswede i Mölndal kom i kontakt med tekniken i Japan i slutet av 90-talet. Strax därefter började de tillverka sin egen IPL-maskin: Powerlite. Under 2012 gjordes 30 000 IPL-behandlingar med Powerlite i Sverige.

När tekniken används för hårborttagning hettar ljuset upp hårroten till 70 grader och den dör. Efter cirka tio dagar faller håret av. Vid hudbehandlingar stimulerar det gula ljuset kollagenproduktionen i huden, vilket gör att den ser yngre ut.

ANNONS

Preswedes främsta marknad är Japan, men maskinerna säljs även till flera andra asiatiska länder, till Skandinavien, flera europeiska länder och till Mellanöstern. Sverige är en relativt liten marknad.

Den svenska marknaden för estetiska ingrepp beräknas omsätta omkring en miljard om året.

Men det är en bransch som är helt oreglerad – den har liknats vid Vilda Västern. Vem som helst kan öppna en skönhetssalong och ge botoxinjektioner, fillers i läppar och kindben eller laserbehandlingar. Det är faktiskt lättare att öppna en skönhetsklinik än att öppna ett kafé, samtidigt som behandlingarna blir mer och mer teknisk avancerade.

Men nu håller alltså Socialstyrelsen på att utreda behovet av en ny lagstiftning för estetiska behandlingar. I somras var före detta riksrevisorn Karin Lindell klar med sin utredning om branschen, där hon formulerat ett förslag till ett nytt regelverk. Socialstyrelsen håller just nu på att sammanställa remissvaren och ska nästa vecka (OBS 19 februari!!) ha ett förslag färdigt kring hur man kan gå vidare i frågan. Därefter är det upp till regeringen att ta ställning till vad som ska göras.

Enligt utredningens förslag ska det bli krav på tillstånd för att få utföra estetiska behandlingar. Socialstyrelsen ska bland annat definiera behandlingar och bestämma vilken kompetens som ska krävas för att göra dem. Utförarna får samma skyldigheter och ansvar som dagens vårdpersonal. Patienter som skadas ska få möjlighet till ersättning från patientförsäkringen.

ANNONS

När det gäller IPL-behandlingar specifikt skriver Socialstyrelsen att själva behandlingen inte behöver göras av läkare, men att läkare före behandlingen bör undersöka om patienten har någon hudsjukdom.

Men Mats Höljö är kritisk till att läkare ska kontrollera verksamheten på skönhetssalonger.

- Det skulle slå hårt mot många av de kvinnliga entreprenörer som finns i branschen. När det gäller kirurgiska ingrepp bör det naturligtvis finnas ett regelverk. Men när det gäller IPL-behandlingar är det inte rimligt att kräva läkarkontroll. Behandlingarna skulle bli dubbelt så dyra.

Lagstiftning och reglering ser olika ut i de länder där Preswede säljer sina IPL-maskiner. I Japan får hudterapeuter utföra IPL-behandlingar, i USA krävs det läkare i vissa delstater men inte i andra, i Sydkorea har man tidigare haft krav på att läkare gjort behandlingen men nu är det kravet borta. I Danmark krävs sedan 2007 läkarlegitimation för att utföra estetiska behandlingar.

- Där har hårborttagning med IPL i princip försvunnit, säger Mats Höljö.

Vem som helst kan köpa en IPL-maskin och börja behandla. Ser du inget behov alls av någon reglering vid mindre estetiska behandlingar?

- Om man tittar på de enkätundersökningar Socialstyrelsen gjort kan man dra slutsatsen att felbehandlingarna bara handlar om ett fåtal promille. Det finns inget fog för en reglering.

ANNONS

Vad vet man om effekterna av IPL-behandlingar på längre sikt?

- Om IPL använts fel kan du få små brännskador, som om du bränt dig i ugnen. Men IPL ger inte bestående skador.

Teknikutvecklingen går ju väldigt snabbt i skönhetsbranschen. Hinner riskanalysen med?

- Det kan vara problem med nya tekniker. Men våra maskiner har funnits med länge och godkänts av det amerikanska läkemedelsverket FDA och är CE-märkta och har ISO-certifiering.

Omsättning 2011/12: 11, 6 miljoner. Vinst: 365 000

Antal anställda: 10

För att använda Preswedes Powerlite krävs att man har en hudterapeututbildning, en behandlingsförsäkring och går en tvådagars utbildning.

ANNONS