Foto: Claus Gertsen/TT
Foto: Claus Gertsen/TT

Sista dagen för att sätta in gamla sedlar

Sitter du på en hög gamla hundralappar eller femhundringar? Skynda att sätta in pengarna i dag – annars är det bara Riksbankens inlösen som återstår.

ANNONS
|

Sedan två år har bytet av gamla hundralappar och femhundringar pågått, och hittills har 54 miljarder kronor i gamla sedlar kommit in till Riksbanken, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken. Ändå saknades 3,8 miljarder kronor i gamla sedlar för någon vecka sedan. Nu är sista dagen kommen för att kunna sätta in dem på banken.

TT: Men går det verkligen att göra en lördag?

- Ja, det finns växlingskontor, som Forex och andra. Så finns det också insättningsautomater i många köpcentrum, säger Susanne Meyer Söderlind.

ANNONS

Men den som inte hinner i dag är ändå inte helt rökt.

- Efter i dag går det att skicka in pengarna till Riksbanken. Det finns ingen bortre gräns, vi tar emot gamla pengar hela tiden.

Kruxet är att Riksbanken tar 100 kronor per ärende för besväret. Handlar det om mindre summor blir det dyrt att låta Riksbanken byta ut sedlarna.

Dessutom måste Riksbanken få information om bakgrunden till innehavet.

- Vi följer penningtvättslagen. Man måste kunna tala om varifrån pengarna kommer.

Det händer ofta att Riksbanken får in gamla pengar som behöver bytas ut. Folk hittar pengar på de mest skiftande ställen, som i presentkuvert, i gamla böcker eller i dödsbon. Den som vill byta gamla pengar mot nya får fylla i en blankett där man talar om varför pengarna inte bytts tidigare, och skicka in dem till Riksbanken.

ANNONS

- De som jobbar med inlösen gör en bedömning i varje enskilt ärende, säger Susanne Meyer Söderlind.

TT

Fakta: Sedelbyte

Sedelbytet av de gamla 100-lapparna och 500-lapparna har pågått sedan 2016, då de nya sedlarna lanserades. Sedan ett år tillbaka är de gamla sedlarna ogiltiga som betalningsmedel, men kan sättas in på banken till och med den 30 juni 2018.

Hittills har 90 procent av sedlarna kommit in, men ännu återstår 3,8 miljarder kronor.

Riksbanken löser in sedlarna utan tidsgräns mot en avgift på 100 kronor per ärende.

Källa: Riksbanken

ANNONS