Shoppinghetsen – snart ett minne blott?

Varje år slås nya köprekord och för många är readagarna ett fullständigt frosseri i tillfälliga glädjerus. Men snart kan konsumtionshetsen vara ett minne blott, tror en professor i psykologi.

ANNONS
|

Vi människor är inte så rationella som vi tror, förklarar Per Kristensson, professor i konsumentpsykologi vid Karlstads universitet – och shopping är ett bra exempel på detta.

- Vi tror att det gör oss lyckliga, fastän forskning visar att det ju inte stämmer. Vi blir bara gladare för en liten stund men är snart tillbaka på samma nivå igen, säger han.

Ändå slås köprekord efter köprekord. Och trots varningar om konsumtionens nackdelar i form av miljöförstöring och existentiell tomhet fortsätter hetsen.

"Ger oss en ursäkt"

Enligt Kristensson har det med de så kallade rättfärdigandeprinciperna att göra. Marknadsföringen ger oss anledningar att köpa saker vi egentligen vet att vi inte behöver – för att kunna ta del av just det där glädjeruset.

ANNONS

Under dagar som Black Friday är det särskilt rean som står i centrum.

- Det ger oss en ursäkt, och då halkar vi dit eftersom vi är tränade till det, säger Kristensson och ger ett exempel:

- Man kanske har både ett par vita och ett par blåa skor – men de vita var på rea och då är det okej anser man.

Samtidigt tror han – trots köprekorden – att konsumtionshetsen snart är ett minne blott.

Motsatt trend

Parallellt pågår en motsatt trend mot minskad konsumtion och en större medvetenhet. Shoppingfria helger blir allt vanligare.

- Det här beteendet är ett arv från det industriella samhället. Under 1950-talet fanns en stark betoning på konsumtion, alla ville äga sin bil och dricka Coca Cola på helgen, säger Kristensson.

- Men jag tror att det vi upplever nu är sista vågen av detta. Att när vi går in i den postindustriella och mer kunskapsintensiva eran kommer att börja söka efter andra typer av upplevelser.

TT

ANNONS