Metoo-rörelsen har gjort stora avtryck. Arkivbild.
Metoo-rörelsen har gjort stora avtryck. Arkivbild.

Sextrakasserier börjar oftast med jargong

Att prata om det, och hålla koll på jargongen. Det är några av de viktigaste åtgärderna för att mota de sexuella trakasserierna på arbetsplatserna. Fack och arbetsgivare har tillsammans med företaget Prevent tagit fram en checklista.

ANNONS
|

Ofta kan det finnas en trappa av osunda beteenden som en början på trakasserierna.

- Det gäller att hålla koll på jargongen, det är ofta där det börjar, säger Lisa Rönnbäck, projektledare på Prevent som jobbar förebyggande med arbetsmiljöfrågor.

- Att få stopp på den sexistiska jargongen, säger Anja Westberg, ombudsman på Kommunal, som den viktigaste åtgärden.

ANNONS

Måste prata

Och att våga prata om det, vilket Anja Westberg, liksom många andra vittnar om har blivit mycket lättare på arbetsplatserna i spåren av metoo-rörelsen.

- Vi får aldrig sluta prata om metoo – över min döda kropp, säger hon.

Både fack och arbetsgivare har tidigare varit dåliga på att handskas med sextrakasserier på jobbet, anser Westberg och Rönnbäck.

En företagare reagerar oftast akut när något händer.

- Oj, nu händer det, nu måsta jag göra något. Men man måste vara förberedd, ha rutiner. Den här checklistan bygger på lagkraven, säger Lisa Rönnbäck.

Andra trakasserier

Det har blivit bättre när frågan lyfts på arbetsplatserna. Och med hjälp av checklistan ska arbetsgivare och arbetstagarrepresentanter och skyddsombud nu få något att luta sig mot. Rönnbäcks bedömning är inte att det handlar om ointresse för frågorna primärt.

- Men man vet inte hur man ska göra, säger hon.

ANNONS

"Det handlar mycket om att förändra kulturen och jargongen på arbetsplatsen och ett aktivt förebyggande arbete. Det nya webbverktyget hjälper dem att ta sig vidare", skriver Industriarbetsgivarnas arbetsrättsjurist Viktoria Lundqvist i en kommentar.

Men det handlar egentligen inte bara om sexuella trakasserier. I spåren av metoo spred sig uppmärksamheten och ifrågasättanden av andra typer av trakasserier och maktmissbruk rent generellt.

- Det tror jag, absolut. Det handlar ofta om samma strukturer.

TT

Fakta: Checklistan

Listans huvudpunkter (Finns även följdfrågor på varje punkt som inte redovisas här).

1. Har ni undersökt om det finns risk för sexuella trakasserier?

2. Har åtgärder för att förhindra sexuella trakasserier vidtagits?

3. Finns dokumentation kring processen för att förhindra sexuella trakasserier?

4. Har några enskilda fall av sexuella trakasserier eller repressalier anmälts eller på annat sätt upptäckts de senaste 12 månaderna?

5. Är det tydligt vem som har skyldighet att påbörja en utredning, vid kännedom om sexuella trakasserier på arbetsplatsen?

6. Finns riktlinjer för att förhindra sexuella trakasserier? Det kan till exempel vara en policy som visar att arbetsgivaren inte accepterar sexuella trakasserier.

7. Finns rutiner för chefer och anställda om sexuella trakasserier inträffar?

8. Har de personer som har ett ansvar att utreda och förebygga sexuella trakasserier tillräcklig kunskap och tillräckligt stöd för detta?

9. Har cheferna fått utbildning om sexuella trakasserier och diskriminering?

10. Har skyddsombud eller facklig förtroendevald fått utbildning om sexuella trakasserier och diskriminering?

11. Har de anställda tillräcklig kunskap om vad sexuella trakasserier och diskriminering är?

ANNONS