Sex timmars arbetsdag - succé för Toyota

ANNONS
|

Läs också: Jobba sex timmar - få fullt betalt

Sex timmars arbetsdag blev en succé för Toyota Center i Mölndal. Genom åren har bilföretaget fått studiebesök av ministrar och vd:ar. Det har uppmärksammats av internationella storföretag och tv-kanaler. Men fortfarande är det få som tagit efter deras sätt att arbeta.

En vinter för tolv år sedan var något tvunget att hända. Personalen på Toyota Center i Mölndal var pressad. Väntetiden för att få sin bil servad eller reparerad var fem veckor, mot normala en vecka. Men fordonsteknikerna kunde inte jobba snabbare än vad de redan gjorde.

– Vi funderade på att bygga ut verkstaden, men det skulle kosta tio miljoner kronor. Så vi kom på en annan lösning, säger Martin Banck, vd på Toyota Center.

ANNONS

Lösningen hette sex timmars arbetsdag. Personalen delades in i två skiftlag. På så sätt kunde man förlänga öppettiderna från åtta till tolv timmar per dag. Därmed utnyttjades också verkstadslokalerna på ett mer effektivt sätt. Men när ledningen presenterade sin idé för facket undrade de fackliga representanterna om det var en fälla.

– Vi erbjöd sex timmars arbetsdag, i stället för åtta, med bibehållen lön. De tyckte väl att det lät för bra för att vara sant. Men att jobba i en bilverkstad är tungt och vi hade insett att personalen ändå bara orkade arbeta effektivt i sex timmar om dagen. Då fanns det ju ingen anledning att de skulle vara här längre än nödvändigt, säger vd Martin Banck.

Till att börja med genomfördes förändringen bara på prov, men ganska snart blev det nya arbetssättet permanent. Det ena skiftlaget jobbar det tidiga passet och det andra det sena. Varannan vecka byter de. I schemat ingår också helgtjänstgöring, men ob-tilläggen är bortförhandlade till förmån för arbetstidsförkortningen.

– Sjukskrivningarna har gått ner och personalen mår bättre. Det känns väldigt roligt, säger Martin Banck.

Fortfarande är sex timmars arbetsdag i ropet med jämna mellanrum. Nu senast i samband med att Göteborgs första äldreboende gick över till sex timmars arbetsdag på prov. Eftersom Toyota Center anses vara en föregångare i sammanhanget har Martin Banck genom åren fått förklara konceptet för företagare från både Sverige, Frankrike, Tyskland, England, Danmark och Norge. Även för ministrar och andra politiker.

ANNONS

– Här i Sverige märker man extra tydligt när det är valår. Då kommer ämnet upp igen och vi får besök från alla möjliga politiker. Det är lite roligt, säger Martin Banck.

Både svenska och utländska företagare undrar ofta hur de får lönsamhet i arbetssättet, men det är inga problem, enligt Martin Banck. Hade Toytota i Mölndal sett att det inte fungerade hade de gått tillbaka till åtta timmarsdagarna direkt.

– Det här är inget vi gör för skojs skull. Vi är en vinstdrivande verksamhet. Vi måste tjäna pengar som alla andra företag. Bilindustrin har haft det lite kämpigt, men även där har vi haft en fördel. Eftersom vi inte byggde ut verkstaden har vi sluppit stora investeringskostnader, säger vd.

En som inte skulle vilja byta tillbaka till det gamla sättet att jobba är fordonsteknikern Magnus Wikström. Han är i färd med att serva en klarröd Toyota och berättar att det enda som en del av kollegorna tycker är jobbigt är att växla mellan dag- och kvällspassen.

– När man jobbar tidigt får man gå upp väldigt tidigt. Å andra sidan möter man folk som är ute på lunch när man själv är på väg hem för dagen. Jag använder ofta den extra tiden till att gå till gymmet. Det är väldigt skönt, säger Magnus Wikström.

ANNONS

Han är en av totalt 37 anställda som har sex timmars arbetsdag på Toyota Center. Säljare och administrativ personal, inklusive vd:n själv, är undantagna. Men studier visar att anställda ägnar i snitt två timmar om dagen åt att slösurfa på nätet, boka resor och ringa privata samtal. Så kanske kommer fler att omfattas på sikt. Både på Toyota och på andra företag.

– Många företagsledare som kommer hit tycker att det låter lite spännande, men när det kommer till kritan är det få som faktiskt vågar prova. Hittills har vi varit nästan ensamma, trots att vi egentligen inte hittat några nackdelar med att jobba på det här sättet. Jag trodde faktiskt att fler skulle haka på. Men vi får väl se. Jag tror att den yngre generationen kan bli avgörande. De värdesätter sin tid och sin fritid på ett annat sätt så i framtiden kanske fler företag kommer att tvingas ställa om för att locka folk, säger Martin Banck.

Fakta: Toyota Mölndal

Företaget: Toyota Center i Mölndal

Gör: Säljer, servar och reparerar bilar.

Startades: 1992.

Antal anställda: 83 personer.

ANNONS