Coronakrisens ekonomiska effekter har tvingat Scandic till drastiska åtgärder. Arkivbild.
Coronakrisens ekonomiska effekter har tvingat Scandic till drastiska åtgärder. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Scandics omsättning rasar under coronakrisen

Hotellkedjan Scandics nettoomsättning rasade med 18 procent under första kvartalet. Under den sista veckan av mars var i genomsnitt 10 procent av rummen på kedjans hotell belagda, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Efterfrågan på hotellvistelser har minskat kraftigt i spåren av coronapandemin. Scandic Hotels Group har vidtagit en rad kraftiga åtgärder för att hantera den ekonomiska krisen. Bland annat har personalkapaciteten reducerats med 80 procent, huvudsakligen genom permitteringar och avslutade tillfälliga anställningar.

LÄS MER:Scandic varslar 2 000 personer i Sverige efter corona

Dessutom hålls omkring hälften av kedjans hotell stängda för tillfället.

Tio procents beläggning

Under årets första två månader var omsättningsutvecklingen svagt positiv, men i mars sjönk den jämförbara omsättningen med cirka 47 procent. Under den sista veckan av mars var den genomsnittliga beläggningsgraden, det vill säga andelen uthyrda rum, på kedjans hotell endast 10 procent.

Sett till hela det första kvartalet sjönk nettoomsättningen med 18 procent.

ANNONS

– När vi såg tecken på vikande försäljningsutveckling i slutet av februari agerande vi snabbt och kraftfullt för att sänka kostnaderna och försvara vårt kassaflöde. Det har varit en krävande process att behöva permittera och säga upp så många av våra medarbetare, men jag är samtidigt nöjd med hur snabbt Scandic åstadkommit dessa nödvändiga åtgärder för att kunna ta oss igenom en temporär period av extremt låg efterfrågan, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER:Efter krisen: Bolag drar tillbaka utdelningen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS