Sandvikkoncernen redovisar resultatet för årets andra kvartal. Arkivbild.
Sandvikkoncernen redovisar resultatet för årets andra kvartal. Arkivbild. Bild: Johanna Norin/TT

Sandvik rasar på börsen – men vd:n hoppfull

Verkstadskoncernen Sandvik hoppas och tror att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss.
– Läget är betydligt bättre nu än i början på det andra kvartalet, säger vd Stefan Widing. Men marknaden verkar negativt inställd – aktien rasar nästan åtta procent.

ANNONS

Orderingången för Sandvik – som tillverkar verktyg och maskiner för industrin – började falla i slutet av mars, och raset fortsatte in i april.

– Då var det som värst. Sedan var det en låg nivå ända in i juni, men på slutet har vi börjat se en förbättring, säger Stefan Widing efter att kvartalsrapporten släppts.

Han väntar sig dock att återhämtningen kommer gå långsamt, eftersom aktiviteten är låg inom några av Sandviks viktigaste branscher: fordon, flyg och energi.

Resultatet rasade

I rapporten redovisar Sandvik en vinst före skatt på 1 528 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 692 miljoner kronor motsvarande period i fjol

ANNONS

Det justerade rörelseresultatet rasade 43 procent till 2 837 miljoner kronor.

Omsättningen föll till 20 230 miljoner kronor, från 26 467 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången föll 23 procent till 18 971 miljoner kronor, från 26 031 miljoner kronor.

Analytiker hade enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat (ebit) på cirka 2 410 miljoner kronor och en orderingång på 19 070 miljoner.

Aktien faller hårt

Sandvik-aktien rasade med nästan åtta procent omedelbart efter rapporten, mot en nedgång på drygt två procent före rapporten.

Enligt Stefan Widing flyttar Sandvik nu fokus från temporära till mer långsiktiga besparingar i krisens spår. Under andra kvartalet gjordes besparingsåtgärder för cirka 1,5 miljarder kronor.

– Det är över hela koncernen, av våra 19 divisioner har i princip alla sparbeting. Vi har permitterat så många som möjligt för att läget varit så osäkert, men det gör också att vi snabbt kan ta tillbaka personal när det vänder.

TT: Ni har under kvartalet fått 310 miljoner i krisstöd i olika länder. Vad tycker ni om det svenska stödet till företagen?

– Generellt är det bra åtgärder som ger oss möjlighet att hantera de temporära aspekterna av en kraftig nedgång, samtidigt som vi kan behålla kompetent personal. Det underlättar när uppgången kommer.

ANNONS

Vill förvärva

Trots ett kärvt läge på intäktssidan utesluter Stefan Widing inte att Sandvik sätter sprätt på stålarna genom olika förvärv.

– Tvärtom är det något vi vill göra mer av framöver. Nu när vi har kontroll över situationen, när det gäller vad vi tror är den värsta fasen av krisen, kommer vi aktivt att titta på förvärv, säger han.

Och krisen till trots är det en hoppfull vd som nu styr det stora verkstadsbolaget framåt.

– Läget är betydligt bättre nu än början på det andra kvartalet. Vi har visat att vi kan anpassa oss till omvärldsläget och att vi är konjunkturmotståndskraftiga. Vi är betydligt mer motståndskraftiga än vi var under finanskrisen, säger Stefan Widing.

Joakim Goksör/TT

Henning Eklund/TT

ANNONS