Samtal kan rädda par från pensionsfälla

ANNONS
|

Svenska par är i regel bra på att tala med varandra om det finns inkomstskillnader i relationen. I många fall väljer paren att dela sin ekonomi och kompensera för varandras olikheter i lön, visar en studie från AMF Pension.

Men många glömmer att jämföra sina pensioner och planera sina yrkesliv. Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, tycker att det är anmärkningsvärt.

- Jag tror att många par tycker att de är jämställda i vardagen. Men man tänker inte mycket på hur olika yrkesliv påverkar pensionen. Även om man kan få ihop hushållskassan i dag, kan inkomstskillnader ge stora effekter i framtiden, säger han.

ANNONS

Kvinnor mer sårbara

Om ett par exempelvis skulle skiljas, skulle partnern som arbetar mindre, har lägre lön och tar större ansvar för barn och hem, vara mest ekonomiskt sårbar. Statistiskt sett är den riskgruppen oftast kvinnor, visar undersökningen.

- Går man skilda vägar delas inte allmän- och tjänstepensionen. Eftersom pensionen är individuell kan bara den som har haft ett bra yrkesliv vänta sig en bra pension. Han man i stället haft långa perioder med deltidsarbete kommer det att påverka pensionen negativt, säger Adolphson.

Men det finns lösningar för att planera och därmed trygga sin framtid, säger han.

Flera lösningar

Det första är att prata om pensionen och se om det finns stora skillnader på minpension.se.

- Det allra viktigaste är att söka sig till heltidsanställningar med kollektivavtal. Då får du tjänstepension och en större inbetalning till pensionen, säger Adolphson.

Om ett par med barn delar på föräldraledighet och uttag av vård av barn, kan löneutvecklingen, som i sin tur påverkar pensionen, också förbättras.

ANNONS

Den som är gift eller registrerad partner kan också kompensera sin äkta hälft genom att föra över sin premiepensionsrätt.

- Ett annat alternativ är att spara privat för sin partners räkning i till exempel ett investeringssparkonto. Men eftersom framtiden är oviss gäller det att tänka på att skriva äktenskapsförord.

TT

Fakta: Få pratar om skillnader i pension

I en ny undersökning från AMF uppgav cirka 78 procent av de som är gifta eller sambo att de har något större eller mycket större inkomstskillnad än sin partner.

Om inkomstskillnaderna är stora ökar sannolikheten för att man har en helt gemensam ekonomi där man delar lika på både inkomster och utgifter.

Men bara en tredjedel av paren har diskuterat hur mycket de kommer att få i pension jämfört med varandra.

Enligt studien finns det flera anledningar till att par inte vill prata om sina pensioner:

Över hälften tycker att det fungerar bra som det är. En tredjedel säger att det inte är en viktig fråga eller att det helt enkelt inte blir av. En liten andel, i synnerhet kvinnor tycker, att det är för obekvämt att ta upp ämnet.

De som faktiskt vill prata om pensionen är oftast par som tjänar mer, är äldre och har barn.

Undersökningen genomfördes mellan februari och mars 2017 via Demoskop, baserad på ett slumpmässigt urval med intervjuer via internet.

Av de 6843 personer som är med i årets Demoskop-panel svarade 5916 (deltagarfrekvens om 86 procent).

2860 personer var i målgruppen 25–55 år och 1995 var gifta, registrerad partner eller sambo.

Källa: AMF Pension

ANNONS