Sambo-lån kan bli skuldfälla

ANNONS
|

Enligt sambolagen ska den bostad och det bohag man skaffat för gemensamt bruk delas lika om eller när sambor flyttar isär.

Alla andra ägodelar, som sparmedel, bilar, fritidshus med mera faller utanför lagen. Var och en äger det de hade med sig och av det man skaffat tillsammans beror ägandet på hur stor andel var och en har betalat, eller vad man kommit överens om.

Men när värdet på en bostad ska delas får det betydelse om bara den ena har finansierat den genom lån. Vid en bodelning räknas först skulderna bort och därefter delas värdet på bostaden. Följden blir att den som inte tagit något lån får vara med att dela på låneskulden. (Se räkneexempel.)

ANNONS

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, var häromåret medförfattare till en skrift om sambolagen.

- Det kan bli orättvist om den ena har tagit av sitt sparande medan den andra tagit lån. Men det är så man brukar räkna, att nettovärdet delas. Det kan få stora konsekvenser.

När den ena flyttar in i en lägenhet som den andra haft sedan tidigare kan den bostaden däremot inte omfattas av bodelning vid separation eller dödsfall. Om lägenheten däremot senare används för ett byte kommer den nya bostaden att räknas som samboegendom. Det avgörande är om paret skaffat bostaden med avsikt att använda den gemensamt, inte hur mycket var och en betalat.

Om paret separerar blir det den som bäst anses behöva bostaden som har rätt att fortsätta bo kvar och får då lösa ut den andra.

Flyttar paret in i en lägenhet som till exempel bara mannen äger, kan kvinnan ändå få rätt att överta lägenheten genom en så kallade övertaganderegel. En förutsättning brukara vara att det finns barn eller andra synnerliga skäl.

Syftet med sambolagstiftningen, som omfattar såväl homo- som heterosexuella par, är att ge den ekonomiskt svagare parten ett miniskydd vid en separation. Lagen har byggts ut sedan den kom 1974 men den kan inte jämföras med äktenskapsbalken. I nuläget är omkring ett av tre sammanboende par sambor.

ANNONS

- Med tanke på att så många är sambor vore det rimligt med lite tryggare regler, i alla fall när man har gemensamma barn. Man kommer ganska långt med inbördes testamente, men det krävs mer pyssel med juridiska handlingar som sambo, säger Elisabeth Hedmark.

Framför allt uppmanar hon par att tänka igenom hur de vill ha det. Ju äldre man blir desto mer viktigt blir det att planera inför dödsfall.

- Alla kanske inte tycker att inbördes testamente till förmån för varandra är det bästa, utan man kanske vill att barnen ska ärva direkt, men att sätta sig och prata är jätteviktigt.

Lisa och Mats har en bostadsrätt som de har köpt för en miljon kronor. Hon har betalat 500000 kontant. Han har betalat 300000 kontant och lånat 200000 kronor.

Paret flyttar isär och fördelar samboegendomen. Om bostaden inte ökat i värde uppgår det till 500000 plus 500000 kronor minus skulden på 200000 = totalt 800000 kronor.

Enligt regelerna för bodelning får båda 400000 kronor vardera för lägenheten. Lisa har förlorat 100000 kronor och Mats har tjänat 100000.

Ibland går det att göra undantag från reglerna använda en jämkningsregel. Särskilt om samboskapet inte varat så länge kan det anses oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra.

ANNONS