Enligt Socialdemokraterna skulle ett nytt röj-stöd kunna skapa 1 000 nya arbetstillfällen. Arkivbild.
Enligt Socialdemokraterna skulle ett nytt röj-stöd kunna skapa 1 000 nya arbetstillfällen. Arkivbild.

S vill satsa 800 miljoner på skogsröjning

Socialdemokraterna vill införa något som kallas röjstöd under nästa mandatperiod. 200 miljoner kronor årligen ska gå till privata skogsägare och de nya arbetstillfällena kan med fördel gå till nyanlända. Men Centerpartiet tar inte emot den hand som sträcks ut.

ANNONS
|

När den nya stödformen presenterades i en av Värmlandsskogarna pekade näringsminister Mikael Damberg och utrikesminister Margot Wallström på en rad fördelar. Välröjd skog skapar snabbare tillväxt av virke och inte minst biomassa, vilket behövs för övergången till ett fossilfritt samhälle. Fullt utnyttjat skulle stödet kunna skapa över 1000 nya arbetstillfällen och jobben kräver bara kort utbildning, vilket gör dem särskilt lämpliga för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Enligt S har omkring 1,4 miljoner hektar av den svenska skogen ett omedelbart behov av röjning och det nya stödet skulle göra arbetet billigare. Hur det ska utformas och utbetalas ber ministrarna att få återkomma till.

ANNONS

- Det har skapats väldigt många jobb inom skogsindustrin de senaste åren, men ska vi klara ett ökat uttag av biomassa så måste den privata skogen röjas mycket bättre än i dag, säger Mikael Damberg.

Skapats många jobb

Han tillägger att de ekonomiska incitamenten för de cirka 330000 privata skogsägarna i dag är för små och att stödet ska ses som ett riktat stöd till dessa för att de enklare och billigare ska kunna röja sin skog.

Näringsministern tycker att det bör finnas goda möjligheter att få förslaget godkänt av riksdagen.

- Jag hoppas det kan bli stor uppslutning och det ska bli särskilt intressant att se om Centerpartiet stödjer förslaget. Socialdemokraterna och Centerpartiet har en lång tradition av att ta stort regionalpolitiskt ansvar och det här är en regionalpolitisk insats, säger Damberg.

"Bidragsberoende"

Men Socialdemokraterna får kalla handen av Centerns landsbygdspolitiske talesperson Eskil Erlandsson.

ANNONS

- Jag vill se ett skogsbruk som inte är bidragsberoende och att skogsbruket ska ha konkurrenskraftiga villkor, och inget annat på, naturlig väg.

Han vänder sig också mot regeringens planerade kilometerskatt på tunga transporter. Samtidigt tillägger han att det är väldigt lite pengar om summan på 200 miljoner kronor om året slås ut på de över 300000 privata skogsägare som finns i Sverige.

- Det blir 600 kronor ungefär, och det är en administration för detta på båda sidor, säger Eskil Erlandsson.

TT

Fakta: Så ägs svenska skogen

Hälften av den svenska skogen ägs av cirka 330000 privata skogsägare, ofta lantbrukare som har skogen som sidonäring.

Övriga storägare är privata aktiebolag, som äger 25 procent och statliga Sveaskog äger som 14 procent.

ANNONS