Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Finansminister Magdalena Andersson och vice finansminister Per Bolund.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  S sviker vallöftet - höjer skatten på bensin och diesel

  Regeringen föreslår höjd bensinskatt med 44 öre per liter i budgetpropositionen för 2016, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

  Rut-avdraget kommer att halveras till 25 000 kronor per person nästa år. Rut-avdrag för läxhjälp försvinner redan i år.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Regeringen kommer att ta det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga den 1 augusti i år. Det kommer att ge en inkomstförstärkning på cirka 5,5 miljarder kronor. Ytterligare steg tas nästa år och 2017 ger slopandet cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter.

  Skatteförslagen presenterades av finansminister Magdalena Andersson och vice finansminister Per Bolund.

  I valrörelsen ville S inte höja bensinskatten. Magdalena Andersson har två skäl till svängningen:

  – Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet.

  Regeringen föreslår att energiskatten på bensin höjs med 44 öre per liter och på diesel med 48 öre per liter. Samtidigt höjs energiskatten på flytande biodrivmedel i motsvarande grad, enligt förslaget.

  Energi- och koldioxidskatterna ska i fortsättningen också höjas i takt med utvecklingen av bruttonationalprodukten.

  För att höjningarna inte ska slå mot jord- och skogsbruket ska de näringarna kompenseras fullt ut för höjningen av energiskatten på diesel.

  Höjningarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

  Regeringen föreslår också att skattebefrielsen minskas på E85 och låginblandad etanol, med hänvisning till EU-regler som säger att biodrivmedel inte får vara mycket billigare än fossila bränslen.
  Sammantaget ska förslagen öka statens skatteintäkter med 4,1 miljarder 2016.

  Regeringen föreslår även höjd skatt på sparande på investeringssparkonto samt i kapitalförsäkring. Höjningarna beräknas öka skatteintäkterna med två miljarder kronor 2016.

  Kraftigt fallande räntor har gjort att sparandet i de två formerna har blivit för gynnat i förhållande till annat sparande, enligt regeringen.

  I pressmeddelandet skriver regeringen att den vill höja skatten genom att "schablonavkastningen beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. För att skatten inte ska bli för låg vid en mycket låg statslåneränta ska schablonavkastningen dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget."

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.