Den svenska pizzan har haft en kraftig prisutveckling sedan 1995. Fast inte den frusna sorten, enligt siffror från SCB. Arkivbild.
Den svenska pizzan har haft en kraftig prisutveckling sedan 1995. Fast inte den frusna sorten, enligt siffror från SCB. Arkivbild.

Så mycket dyrare har det blivit med pizza

Nyårsdagen – årets stora pizzadag – närmar sig och kanske har den medtagne svenskens fäbless för köppizza fått konsekvenser. Priset på pizza från pizzerior har nämligen ökat med 73 procent sedan 1995, enligt siffror från SCB. Även priset för hembakade pizzor har stigit – medan fryspizzan blivit 6 procent billigare.

ANNONS
|

Mellan 1995 och oktober 2018 har priset för pizzor från pizzerior ökat med 73 procent. Det är en kraftig ökning jämfört med den generella prisutvecklingen som enligt Konsumentprisindex (KPI) har ökat med 30 procent. Fram till 2006 utvecklades priserna i likhet med KPI men de följande åren ökade takten. Det visar en sammanställning från Statistiska centralbyrån (SCB) som varje månad samlar in prisuppgifter för en rad varor, däribland pizzor från pizzerior och frysta pizzor i butik.

En pizza som kostade 50 kronor 1995 kostade, enligt SCB:s prisindex, 87 kronor i oktober 2018.

ANNONS

Inte värst i klassen

Att priset på en vara eller tjänst stiger snabbare än KPI är dock inte särskilt ovanligt. Förra året visade en sammanställning från SCB exempelvis att priset på kanelbullar på kaféer stigit med 74 procent sedan 1990.

- I KPI ingår ju allt. Det finns massor av saker som har gått upp mer än pizza och andra som har gått upp mindre. Det (KPI) är ett genomsnitt. Pizza sticker inte ut värst i klassen, säger Peter Nilsson, chef på enheten för prisstatistik på SCB.

Ett något förvånande resultat är att priset på frysta pizzor i butik har minskat med 6 procent sedan 1995.

- Det beror förmodligen på konkurrensläget eller att man har kunnat importera billigare produkter, det vet inte vi så mycket om. Men det är tydligt att det skiljer sig ganska rejält, säger Peter Nilsson.

ANNONS

Hembakat också dyrare

Och det visar sig att priset för en hembakad Vesuvio har ökat med 24 procent sedan 1995.

Ost och skinka är de mest betydelsefulla ingredienserna för priset och utgör ungefär 73 procent av kostnaden, medan konserverade tomater, olivolja och mjöl står för 21 procent.

Sedan 1995 har priserna för mjöl och ost ökat med 46 procent respektive 48 procent medan priset på skinka bara ökat med 10 procent. Det innebär att en hembakad Margherita har ökat mer i pris (34 procent) än exempelvis en Capricciosa (13 procent).

TT

Fakta: Populäraste pizzan 2018

Den populäraste pizzan i Sverige 2018 var kebabpizzan, enligt företaget Onlinepizza. Nästan var femte pizza som beställdes under året var en kebabpizza.

Den folkliga favoriten petade därmed förra årets mest beställda pizza, Vesuvio, och återtog sin plats på tronen. På tredje plats kom Hawaii, tätt följd av Capricciosa och Margherita.

Siffrorna bygger på beställningar från över 2000 pizzerior som är anslutna till företaget Onlinepizza.

Källa: Pizzarapporten 2018

ANNONS