Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Så kan fondsparare investera mer hållbart

  Många vill spara ansvarsfullt. Inte enbart utesluta diskutabla bolag ur fondportföljen, utan lägga pengarna där de gör verkligt gott för klimat och samhälle. Går det? Experter ger olika svar. Men utvecklingen verkar gå åt rätt håll.

  Du sopsorterar, tar tåget i stället för flyget och äter lite mer grönt. Allt för att gynna miljön och bidra till ett hållbart samhälle. Men hur ligger det till med sparpengarna? Många vill att sparandet ska avspegla ett ansvarstagande för vår och jordens fortlevnad. Den ekonomiska tillväxten är inte det enda viktiga, det anser i alla fall Naturskyddsföreningen som gått igenom forskning på området.

  Allra bäst är först.s om det g.r att gynna jordklotet och samtidigt få god avkastning på sitt sparande. Både och. Men benämningarna på det sparande som kan bidra positivt är många och det är svårt att hitta rätt. Hållbart. Etiskt. Ansvarsfullt. I ett sparande kanske man väljer bort verksamheter som producerar alkohol och tobak. I ett annat gynnar man företag som har schysta arbetsvillkor och som är klimatvänliga.

  SASJA BESLIK, CHEF för hållbara finanser på Nordea, säger att bredden på den här typen av sparande är mycket större i dag än för några år sedan.

  – Vi har tagit det flera steg vidare från att enbart välja bort de skadliga företagen till att vilja välja rätt från början. Men bankerna och kapitalförvaltarna har inte hjälpt spararna genom att tala om vad som är vad. Det står i fondinformationen vad fonderna investerar i men hur många läser det?

  Sasja Beslik berättar att EU vill införa nya regler som ska sätta en standard med krav på att den som ger investeringsråd måste tala om för spararen hur olika investeringar påverkar klimatet.

  – Meningen är att regelverket ska vara klart vid årsskiftet men det tror jag inte det blir. Men man har i alla fall kommit en bra bit på väg och det är bra, säger Sasja Beslik.

  HAN FRAMHÅLLER ATT ansvarsfulla placeringar lönar sig redan nu – och inte bara i framtiden – och att de påverkar både den egna plånboken och klimatet positivt.

  – Genom att placera ditt pensionssparande ansvarsfullt kan du minska klimatavtrycket 27 gånger mer än alla andra åtgärder du gör tillsammans, som att flyga mindre, duscha kortare tid och så vidare, säger han.

  En studie av Nordea Markets visar dessutom att investeringar i hållbara bolag sedan 2012 har gett en avkastning som är 42 procentenheter högre än i andra bolag. Sammanlagt finns det över 2 200 empiriska studier som stödjer hypotesen att hållbara bolag avkastar minst lika bra, eller bättre, än övriga bolag.

  – Fonder som enbart investerar i hållbara bolag har alltså förutsättning att leverera mer avkastning, men man ska veta att kompetensen hos fondförvaltaren är lika viktig som för vilken fond som helst. Man får givetvis inte automatiskt bättre avkastning för att fondförvaltaren investerar i hålllbara bolag. Fondförvaltaren behöver kunna identifiera de hållbarhetsmässiga riskerna och möjligheterna som finns, säger Sasja Beslik.

  DET LÅTER BRA – att det går att vara klimatsmart och ändå tjäna på det. Men alla håller inte med om att vi nått så långt. Joakim Sandberg, som är docent vid Göteborgs universitet och nyligen fått en gästprofessur i Nederländerna, säger att det är en sanning med modifikation. Han forskar i ämnet och har konstaterat att allt inte är svart eller vitt. Varken avkastningsmässigt eller hur klimatvänliga och schysta fonderna är.

  – Många studier har gjorts om detta och de har gett skiftande resultat. Du kan både vinna och förlora. Fonder placerar i många olika verksamheter – allt för att sprida riskerna – och det gör det så svårt att få en fond helt klimatvänlig. Men det finns sämre och bättre fonder. Följ Svanenmärkningen, det är mitt tips till fondsparare, säger han.

  ENSKILDA AKTIER, DÅ, kanske det är vägen att gå om man vill kunna styra sitt sparande mot företag som ger minimala klimatavtryck?

  Där är problemet att även om du väljer bort ett företag finns det andra som inte gör det, och som tjänar på att du väljer bort. Då sjunker börskurserna och andra går in och köper för att kunna göra sig en hacka när och om kursen stiger igen. Marknaden för de ”klimatfarliga” företagen lever ändå. Joakim Sandberg menar att det i så fall är bättre att gå in i hållbara företag som behöver kapital.

  – Det går att gå med i nyemissioner på de mindre börslistorna, till exempel, eller investera via crowdfunding. I vissa fall kan du tjäna pengar, i andra fall förlora. Risken är hög, så satsa bara en liten slant som du kan avvara. Jag har själv gjort så och det känns bra, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.