Vill du få upp lönen? Demonstrera gärna men förbered dig framför allt inför lönesamtalet.
Vill du få upp lönen? Demonstrera gärna men förbered dig framför allt inför lönesamtalet.

Så blir du en vinnare under lönesamtalet

ANNONS
|

Prata lön med chefen är väl inte favoritsysslan direkt. Det känns som att sätta pris på sitt eget huvud. Men vill du få en hyfsad löneutveckling så är lönesamtalet en del av det.

Läs också: Tipsen: Fokusera på din prestation

Centrala löneförhandlingar mellan fack och arbetsgivare inom de stora avtalsområdena på arbetsmarknaden sätter ramarna för den generella löneökningstakten. De avtalen ska förhandlas om nästa år. Då handlar det i första hand om hur Sverige ska kunna behålla konkurrenskraften i förhållande till andra länder i världen.

Men i övrigt är det upp till dig att själv att påverka din lön och hur mycket den ska förändras varje år, i kronor och ören. Jan Hed är regional ombudsman på Unionen i Göteborg och han säger att lönesamtalet är ett utmärkt tillfälle att stämma av hur du ligger till på jobbet.

ANNONS

- Våra arbetsuppgifter förändras hela tiden. Det är bra att få med det när du pratar med din chef. Så förbered dig och tänk efter inför lönesamtalet, säger han.

Samtidigt ska du veta att chefen ofta vet mer om dig än vad du tror. Edel Karlsson Håål är lönebildningsexpert på Svensk Näringsliv och har själv varit chef i många år.

- Chefen vet mer om vad medarbetarna presterar på jobbet än de flesta anar. Sedan är det klart att det finns organisatoriska olikheter som påverkar förutsättningarna. Om chefen till exempel sitter i ett annat land än du själv så är det svårare, säger hon.

På många arbetsplatser, men inte alla, så hålls utvecklingssamtal. De ger en grund att stå på när du och chefen senare ska prata lön. Då kan ni använda det ni kom fram till där och sedan checka av framstegen.

Så håll reda på vad du gör, hur arbetet förändras, hur mycket nytt du lär dig, vad du gått för utbildningar. Bra och dåligt - allt som påverkar hur du bidrar på jobbet. För till syvende och sist så är det i huvudsak det som räknas när du ska prata lön.

- Det är synd att det ibland uppfattas som att det går att snacka sig till högre lön vid ett lönesamtal. Alla ska få lön efter prestation och chefen får inte diskriminera, säger Edel Karlsson Håål.

ANNONS

Ditt fack kan hjälpa dig med information. Om vilka generella möjligheter som finns för löneökningar, lönestatistik, tips och råd med mera. Utöver det så är det du och chefen som ska prata ihop er och komma överens. Jan Hed säger att lönesamtalen öppnar för en diskussion.

- Både om möjligheter och utmaningar. Om du känner att du behöver lära dig mer, så säger du det. Då kan du gå en kurs eller liknande och nästa år få högre lön tack vare det du lärt dig.

Extra väl förberedd och påläst är klokt att vara när du börjar ett nytt arbete. Då har du alla chanser att få rätt ingångslön. Gör du inte det, så är det väldigt svårt att komma ifatt lönemässigt senare.

- Det är när du ska börja ett nytt jobb som du faktiskt förhandlar om lönen. Annars är det snarare en lönerevision, säger Edel Karlsson Håål.

Glöm heller inte att ta upp frågan om tjänstepension när du byter jobb. Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen, så har du tjänstepension. Om inte, så behöver du få kompensation via särskilda pensionsavsättningar. Jobbar du i många år utan tjänstepension, så får du lägre pension. Det är den krassa verkligheten.

ANNONS

Fakta: Möjligheterna

• Förbered dig så du vet vad du ska säga

• Ta reda på hur det går för företaget

Tips: Läs lönestatistiken

• Visa på de positiva resultaten som du bidragit till

• Prata om hur du vill utvecklas och vilka mål du har

• Ta upp nya idéer som kan gynna företaget

Tips: Värsta fällorna

• Du är dåligt påläst

• Du jämför dig med andra på jobbet

• Du klagar på det som inte fungerar

• Du pratar om din hemsituation

Fakta: Vad tycker vi är viktigast på jobbet?

1 Arbetsmiljön

2 Kamraterna

3 Lönen

Källa: Unionen

Siffran: 3 av 4...

...vill prata lön med sin chef och bli individuellt bedömda.

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS