Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Lilian Dahlberg från Lysekil och vännen Birgitta Wennermark från Tingsryd var två av de 750 deltagarna på Stora aktiedagen på Svenska mässan – de träffade intressanta bolag och svarade på ett aktiequiz (bilden). Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

  Så övertygar tillväxtbolagen småspararna

  750 småsparare och investerare samt ett drygt 60-tal bolag möttes i går under Stora aktiedagen på Svenska mässan. Investeringsråden och företagsvisionerna stod som spön i backen.

  Konjunkturen är ännu på topp och många bolag har tagit in nya ägare och kapital genom att göra en börsintroduktion de senaste åren. Att aktiesparande är en folkrörelse märks i föreningen Aktiespararnas medlemsregister – i riket har man 69 000 medlemmar, varav 8 000 i Göteborgsområdet.

  LÄS MER: Småspararnas bästa aktieråd

  Och på måndagen arrangerade Aktiespararna Stora aktiedagen på Svenska mässan, där intresserade småsparare och investerare fick möjlighet att fråga ut i synnerhet börsens tillväxtbolag – bolagen som ligger på listor som Nasdaq First North och Spotlight.

  Teknik som efterfrågas

  Vid företaget Gapwaves monter står aktieägaren Paul Larborn och talar med Gapwaves ekonomichef Per Andersson. Någon stor omsättning eller lysande lönsamhet kan bolaget som har en tydlig Chalmerskoppling inte visa upp – än. Men Paul Larborn är säker på sin sak:

  – Bolagets produkter har framtiden för sig.

  Gapwave utvecklar antenner till 5G-kommunikation och radar, vilket är två heta teknikområden med användning i autonoma fordon.

  – De fick nyligen sin första större order, konstaterar aktieägaren Paul Larborn nöjt.

  Qiiwi Interactives vd, Erik Dale Rundberg, berättade för aktiespararna om hur bolaget tänker växa de kommande åren.. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

  Inne i en hörsal på mässan försöker spelföretaget Qiiwi Interactives vd, Erik Dale Rundberg, övertyga potentiella aktieägare om varför Alingsåsföretaget har framtiden för sig. Bolaget har legat på börslistan Spotlight – gamla Aktietorget – sedan 2017.

  Växt genom förvärv

  Vd:n visar exempel på de mobil- och datorspel bolaget utvecklat och förklarar att spelet Backpacker kommer med en stor uppdatering som kommer att kunna ge nya intäkter till spelbolaget. Och dessutom köpte Alingsåsföretaget upp en cypriotisk kollega nyligen och har därför kontor i såväl Alingsås som Nicosia. Efter presentationen vill de intresserade åhörarna till exempel veta hur bolaget ska finansiera sin tillväxt.

  – Kassan räcker till för att realisera vår affärsstrategi, förklarar Erik Dale Rundberg bland annat.

  Han visar också grafer som visar den extremt goda tillväxten i spelindustrin och konstaterar att de spel som bolaget utvecklar, bland annat tre-i-rad – där Candy Crush saga är ett känt spel – utvecklats med mycket god lönsamhet.

  Fakta: Stora aktiedagen

  Arrangeras av Aktiespararna, som är en medlemsägd förening för aktiesparande med cirka 122 lokalföreningen i landet, där cirka 8 000 medlemmar finns i Göteborgsområdet.

  Såväl bolag på tillväxtlistorna First North och Spotlight presenterar sig för småsparare och investerare på Svenska Mässan, som större bolag som Castellum, New Wave Group och AB Volvo.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.