Det har varit ett bra första halvår för Sverigefonderna. Arkivbild.
Det har varit ett bra första halvår för Sverigefonderna. Arkivbild.

Rysslandsfonder backade första halvåret

Många svenska fondsparare kan se tillbaka på ett ganska bra halvår. Bland vinnarna finns Sverigefonder medan energi- och Rysslandsfonder finns på förlorarsidan.

ANNONS
|

Under årets sex första månader är uppgången ungefär 5 procent i genomsnitt för fonder som är öppna för svenska småsparare. För aktiefonder är uppgången cirka 7 procent.

- På ett halvår är det ganska bra avkastning, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondinformationsföretaget Morningstar.

Här skiljer sig 2017 åt jämfört med samma tidpunkt förra året. Då hade det första halvåret börjat svagt och vid halvårsskiftet låg aktiefonderna i princip runt nollan i avkastning räknat från årsskiftet 2015/2016. Men därefter hämtade sig aktiefonderna och när helåret 2016 summerades hade de hoppat upp ungefär 12 procent.

ANNONS

- Under snart sex år i rad har det varit bra avkastning för Stockholmsbörsen och Sverigefonder. I ett historiskt perspektiv är det ovanligt, säger Lindmark.

Oljepriset påverkar

Hittills i år har Sverigefonderna stigit med 11 procent, vilket är i nivå med hur börsen gått. När det gäller enskilda fonder nämner Lindmark specifikt Rysslandsfonder som förra året var vinnare – men som hittills i år är förlorare.

- Rysslandsfonderna hänger starkt ihop med energi eftersom en stor del av Moskvabörsen är relaterad till olja och gas, och fallande oljepris påverkar negativt, säger Jonas Lindmark.

Även USA-fonderna har haft det förhållandevis kämpigt under halvåret och har i genomsnitt stigit med 2 procent.

- Fonderna som är exponerade mot Nordamerika har gått sämre på slutet. Inledningsvis gick de bra i spåren av (president) Trump men på senare tid har de tappat eftersom värderingen är hög, det finns en viss tvekan kring konjunkturen samtidigt som den amerikanska centralbanken klivit in i en räntehöjningscykel, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna.

ANNONS

Kapital till Europa

Enligt Carl-Henrik Söderberg har också den politiska osäkerheten i Europa minskat. Både presidentvalet i Frankrike och parlamentsvalet i Nederländerna är passerade.

- Tillsammans med en fortsatt stimulativ europeisk centralbank i ryggen samt bättre ekonomisk statistik än väntat, har det inneburit stora inflöden av kapital till Europa och utflöden från USA. Det är en ganska tydlig trend de senaste månaderna, säger Söderberg.

När det gäller branscher sticker IT-fonder ut, uppgången för dessa är 12 procent.

- Det är en bransch i medvind för tillfället, där flertalet stora teknikbolag levererar hög tillväxt samtidigt som framtiden ser ljus ut. Att värderingarna har kommit upp ordentligt verkar inte bekymra marknaden nämnvärt, säger Carl-Henrik Söderberg.

- Generellt kan sägas att den typen av aktier tenderar att gå bra när börsoptimismen och riskaptiten bland investerare är på topp,

ANNONS
TT

Så har fonderna gått första halvåret 2017.

Utveckling i procent för olika fondkategorier.

Indienfonder: 16.

Asienfonder: 12.

IT-fonder: 12.

Sverigefonder: 11.

Europafonder: 10.

Läkemedelsfonder: 9.

Aktiefonder: 7.

Globalfonder: 6.

Latinamerikafonder: 4.

USA-fonder: 2.

Rysslandfonder: -12.

Energifonder: -18.

Räntefonder:

Räntefonder, korta: -0,1.

Räntefonder, långa: 0,2.

Tidsperiod: första halvåret 2017, (fram till 5 juli)

Källa: Morningstar, fonder som är öppna för småsparare i Sverige.

ANNONS