Många frivilliga kallades in för att hjälpa till med arbetet med under sommarens skogsbränder. Arkivbild.
Många frivilliga kallades in för att hjälpa till med arbetet med under sommarens skogsbränder. Arkivbild.

Frivilliga ryckte in vid bränderna – får skattekrav

Några av de som ryckte in frivilligt och hjälpte till under de omfattande skogsbränderna i somras kommer att förmånsbeskattas för kost och logi. MSB har lyft frågan om undantag, men hittills inte fått gehör.

ANNONS
|

Det är de som ingår i frivilligpoolen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i ett brev från myndigheten uppmanas att ange vilka "förmåner" de har tagit del av under arbetet med bränderna.

Aftonbladet har talat med flera personer som var med under släckningsarbetet som är kritiska till MSB:s agerande.

- Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ha ätit kall, dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation, säger en person, som vill vara anonym, till tidningen.

ANNONS

Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal, förklarar att det rör sig om drygt hundra personer som anställdes tillfälligt av MSB, framför allt med att ta emot den internationella hjälpen.

- Det berör inga brandmän eller spontanfrivilliga, säger hon till TT.

Hon säger att MSB lyft frågan om att göra undantag i skattelagstiftningen, men att man hittills inte fått gehör från Arbetsgivarverket.

- Vi upplever det som besvärligt att hantera, och har frågat om det skulle vara möjligt med undantag.

I slutänden ska de som förmånsbeskattas inte drabbas ekonomiskt.

- Som det ser ut nu ska förmånsbeskattning ske, men de kan yrka på avdrag för mycket av det. Och det de inte kan dra av kommer vi att kompensera med lönetillägg. Det som drabbar de här personerna är främst administration, att de måste ta upp det i sin deklaration, säger Hörnqvist.

ANNONS
TT

Fakta: Skogsbränderna 2018

I juli drabbades Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län av omfattande och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas av säkerhetsskäl.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uppskattat den totala sammanlagda brandhärjade ytan till cirka 25000 hektar.

Till de största bränderna hörde de i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Hälsingland och Trängslet i Dalarna.

Myndigheter, räddningspersonal och frivilliga arbetade intensivt under flera veckor för att få bränderna under kontroll.

Sverige fick hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal.

ANNONS