Många söker sig till Akademikernas a-kassa under coronakrisen. Arkivbild.
Många söker sig till Akademikernas a-kassa under coronakrisen. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG/TT

Rusning till a-kassa under våren

Akademikernas a-kassa har märkt en markant ökning under våren, både gällande hur många personer som får ersättning och antalet nya medlemmar. Enligt a-kassan är det ovanligt att arbetslösheten bland medlemmarna ökar just under den tiden på året.

ANNONS

"Det är ingen tvekan om att coronakrisen påverkar även akademikerna. Den medlemsutveckling vi haft de senaste månaderna saknar motstycke – många är oroliga för att bli arbetslösa och har därför skyndat sig att bli medlemmar. Och det är bra att fler är försäkrade eftersom arbetslösheten ökar och fler kommer behöva den trygghet som a-kassan ger", säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa i ett pressmeddelande.

10 200 personer fick ersättning från Akademikernas a-kassa under april månad. Det är en ökning med 32 procent jämfört med samma period i fjol, då 7 700 personer fick ersättning enligt a-kassans månadsstatistik. Jämför man med föregående månad i år är det en ökning på 12 procent.

ANNONS

"För att hitta en motsvarande ökning av arbetslösheten på ett år får vi backa tillbaka till finanskrisåren 2008–2009. Och tittar man på hur arbetslösheten rör sig under året så är det ovanligt att arbetslösheten för våra medlemmar överhuvudtaget ökar mellan mars och april", säger Annika Stenberg.

Mellan februari och april i år har antalet medlemmar ökat med 4 procent, från 711 000 till 740 000.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS