Riksbankens räntebana.
Riksbankens räntebana.

Riksbanken låter räntan ligga

ANNONS
|

Det var i linje med vad analytikerna hade väntat sig. Inflationsmålet på 2 procent är trots en oväntat snabb inflationsökning under sommaren långt borta.

"Inflationen stiger och svensk ekonomi utvecklas starkt. Osäkerheten i omvärlden är dock fortsatt stor. Utsikterna för konjunkturen och inflationen är i stort sett oförändrade sedan i juli. För att bibehålla den stigande trenden i inflationen behövs en fortsatt expansiv penningpolitik", skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Riksbanken rör inte heller räntebanan.

Räntan inte på noll förrän under 2018

En räntehöjning väntas först, enligt prognosen, under andra halvåret 2017.Räntan beräknas ha nått nollstrecket under 2018.

Stödköpen av statsobligationer fortsätter enligt plan under andra halvåret 2016.

ANNONS

Marknaden reagerade på beskedet med en gäspning. Kronan tappade ett öre mot dollarn och räntan på en tvåårig svensk statsobligation sjönk till minus 0,63, en förändring med 0,01 procentenhet, skriver TT.

Riksbanken skriver att återhämtningen i omvärlden går långsamt:

"Den ekonomisk-politiska osäkerheten är fortsatt stor, bland annat till följd av resultatet av den brittiska folkomröstningen."

Analytiker: Tillväxten ett ororsmoln

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar att Riksbankens besked var som väntat.

– Det är lite av ett mellanmöte, väldigt mycket är som tidigare, säger Torbjörn Isaksson till TT.

– Vi tycker nog att Riksbanken ligger lite högt i inflationsprognosen. Det lutar nog åt att Riksbanken lite senare i år kommer att annonsera en liten förlängning av de här uppköpsprogrammen. Men det är ingen dramatik i det.

Enligt Torbjörn Isaksson börjar vi närma oss slutet på stimulanserna.

– Ett litet orosmoln är tillväxten i svensk ekonomi där Riksbanken har reviderat ner prognosen. Vi är lite mer pessimistiska då det finns en del frågetecken kring tillväxten. Det kan bidra till att Riksbanken kan vidta fler åtgärder framöver. Men det handlar framför allt om vad ECB gör framöver och inflationsprognosen för nästa år, säger han till TT.

ANNONS