"Det här är helt nödvändigt" säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S) och ordförande i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp. Arkivbild.
"Det här är helt nödvändigt" säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S) och ordförande i riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp. Arkivbild.

Regeringen häver pensionssekretess

ANNONS
|

Det är Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten som nu blir skyldiga att lämna ut uppgifter till varandra. Allt för att lättare kunna upptäcka och förhindra brottslighet inom premiepensionssystemets så kallade fondtorg.

- Det här är helt nodvändigt och det är också därför vi gör det så skyndsamt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), till TT.

- Senaste året har vi sett hur bolag medvetet skapat ett finansiellt upplägg för att berika sig själva på bekostnad av pensionsspararna. Det hör inte hemma i pensionssystemet och det har skadat förtroendet för pensionssystemet mycket negativt, framhåller hon.

ANNONS

"Skyndsamt"

Efter skandalerna kring numera utkastade fondförvaltare som Falcon Funds och Allra vill regeringen "skyndsamt" genomföra flera åtgärder.

- När det gäller Falcon konstaterar vi att det är 1 miljard kronor av pensionsspararnas pengar som alltjämt är borta. Ett omfattande arbete har gjorts från Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten för att försöka få tillbaka de här pengarna, men de är borta, säger Annika Strandhäll.

Flera bolag oroar

Efter Pensionsmyndighetens genomlysning av fondtorget återstår dessutom fler bolag som "oroar", enligt Standhäll.

- Vi har tecken på att det finns flera som vi behöver ta tag i.

Återgärden är ett första steg från regeringen för att möta den lista med 30 förändringsförslag som Pensionsmyndigheten presenterade i torsdags, och som riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp stödjer, enligt Strandhäll, som förutom minister också är gruppens ordförande.

Nyordningen träder i kraft i kraft 1 juli 2017.

TT

Fakta: Premiepensionen

Premiepensionen är den del av pensionen som varje pensionstagare själv kan påverka genom att egna val av förvaltning. Fonderna förvaltas av fondföretag. I fjol upptäcktes att vissa bolag medvetet lägger upp verksamheten för att berika sig själva på pensionstagarnas bekostnad.

ANNONS