Dyra snabblån kan stjälpa privatekonomin på sikt. Nu föreslår regeringen räntetak och kostnadstak för lån. Arkivbild.
Dyra snabblån kan stjälpa privatekonomin på sikt. Nu föreslår regeringen räntetak och kostnadstak för lån. Arkivbild.

Regeringen föreslår räntetak för snabblån

Snabblåneföretag ska nu stoppas från att ta ut ockerräntor. Regeringen föreslår ett räntetak samt en totalkostnad för snabblån.

ANNONS
|

Snabblånen har funnits sedan 2006 och branschen har expanderat kraftigt. Ett bevis för det är till exempel att Kronofogden sedan 2014 inte gör några branschsammanfattande rapporter då den anses ha förändrats så pass mycket.

Samtidigt är också företagen som erbjuder snabblån djupt ifrågasatta på grund av deras aggressiva reklamkampanjer och höga ränteläge på ibland över 50 procent.

Regeringens förslag innebär nu att man återigen från politiskt håll skärper kraven på branschen efter att bland annat Finansinspektionen (FI) tidigare fått rätt att pröva och granska bolagen. I korthet innebär förslaget:

ANNONS

"Tjatat länge"

Räntan får inte vara högre än 40 procentenheter över den så kallade referensräntan, i dagens läge ett tak på 39,5 procents ränta.

Regeringen föreslår ett tak för kostnader knutna till ett lån. Kostnaderna för ett lån på 1000 kronor får till exempel aldrig överstiga 1000 kronor. Ett lån på 1000 kronor ska därmed inte kunna kosta låntagaren över 2000 kronor totalt.

- Vi har tjatat länge om att det här skulle ske och det är nu positivt. Många tar de här lånen som ett halmstrå men de blir ett tungt ankare som drar dem ned i skuldsättning, säger Janne Åkerlund som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

40-tal berörda

TT: Men är det tillräckligt?

- Det vet jag inte. Jag tror aldrig att lagstiftning är tillräcklig när det finns företag som hela tiden försöker kringgå lagarna, svarar han.

ANNONS

Enligt FI finns cirka 50 företag som i dagligt tal kallas snabblåneföretag registrerade med tillstånd hos myndigheten.

- Av dessa är det mellan 35 och 40 stycken som har räntor som träffas av den föreslagna lagstiftningen och kommer att behöva förhålla sig till det, säger Robert Karlsson, biträdande områdeschef för konsumentskydd på FI.

Får lägga om

Exakt hur den föreslagna lagstiftningen kommer att påverka branschen och företagen är inte helt klart.

- Den här typen av företag har väldigt skilda verksamheter. Jag har svårt att se att de får lägga ned. Det handlar snarare om att de får lägga om delar av sin verksamhet, säger Karlsson.

Och han tillägger:

- Den nya lagstiftningen träffar ofta lån som är på korta tidsperioder, exempelvis lån som tas på en månad, och där det blir väldigt höga effektiva räntor.

ANNONS

Regeländringarna föreslås träda i kraft den 1 september i år.

TT

Fakta: Inkomna ansökningar gällande obetalda snabblån

Kronofogden valde 2014 att inte längre ta fram årsvisa sammanställningar över antalet ansökningar om betalningsförelägganden med grund i så kallade snabblån. Detta utifrån att branschen förändras i så snabb takt. Så här såg dock utvecklingen ut fram till och med dess:

2006 1707 betalningsförelägganden

2007 25418

2008 35775

2009 46531

2010 20038

2011 33064

2012 53709

2013 49192

2014 56641

Källa: Kronofogdemyndigheten.

ANNONS