Röda siffror för Fingerprint påverkar även fondspararna. Arkivbild.
Röda siffror för Fingerprint påverkar även fondspararna. Arkivbild.

Ras i Fingerprint påfrestar fondspararen

Fingerprint Cards tilltagande problem och följande kursras har kostat en snittsparare i en Sverigefond närmare tusenlappen.

ANNONS
|

Biometribolaget Fingerprint huvudsakliga intäktskälla handlar om teknik för fingeravtrycksigenkänning för mobiltelefoner. Men den stenhårda konkurrensen gör att företaget nu blöder. Den sagolika resan som inleddes på allvar 2015 ser ut att vara över. Men innan dess tog sig aktien in på börsens finlista, OMXS30, där de 30 mest omsatta aktierna huserar. Därmed kom aktien att plockas in i mängder av Sverigefonder vars innehåll brukar spegla börsbolagens värde.

Så även den aktieintresserade som ryckt på axlarna åt Fingerprint, och tänkt att det där högriskbolagets problem rör inte mig, har fått se sina sparslantar påverkas.

ANNONS

Fingerprint väger visserligen inte jättetungt i en Sverigefond, likt Volvo, Nordea, H&M eller de andra börsdrakarna, men påverkan är ändå fullt mätbar. Under de senaste åren har Fingerprint motsvarat cirka en procent av börsindex. Med ett kursfall på 88 procent för aktien sedan 1 januari 2016 har en genomsnittlig Sverigefond förlorat ungefär en procent av värdet, just på grund av Fingerprint, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

En snittsparare har runt 90000 kronor i Sverigefonder, enligt Avanza. En procent av det värdet blir 900 kronor.

TT

ANNONS