Ras för största pensionsfonden

Börsraset i USA och resten av världen slår mot svenska premiepensionssparare. AP7 Såfas aktiefond har backat med 5 procent på två dagar.

ANNONS
|

Pensionsspararnas fonder följer med börsen ner. Och den så kallade hävstången i Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden, förstärker raset för fonden.

Hävstång är ett investeringsinstrument som enkelt uttryckt innebär att fonden stiger mer än snittet i uppgångar, men också faller mer i nedgångar.

Premiepensionssystemets jätte, som populärt brukar kallas soffliggarfonden, består i huvudsak av en globalfond. Den gick under fredagens och måndagens börsras ner totalt 5 procent.

Fonder i den kategorin placerar vanligtvis till omkring hälften i USA-aktier, och AP7 är inget undantag. Någon snittutveckling för alla globalfonder de senaste dagarna finns inte än.

ANNONS

Den näst största fonden i premiepensionen är Swedbank Robur Technology. Den har sjunkit 3 procent de senaste dagarna.

Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar som bland annat betygsätter fonder, tycker inte att sparare ska oroa sig allt för mycket även om läget på börserna är skakigt.

- Det viktiga att tänka på är att de flesta sparare har väldigt lång spartid kvar. Det viktiga är vad det värt när man väl tar ut pengarna. Det spelar egentligen ingen roll om det är svängigt på vägen, säger han.

På lång sikt siktar Sjunde AP-fonden på en avkastning på 6–8 procent årligen. I flera år nu har den legat runt 20 procent för AP7 Såfa.

Men för den som är nära pension kan det vara ett tillfälle att se över risken i sitt sparande.

- I ett femårsperspektiv är aktiekurserna fortfarande höga. Det är kanske inte ett perfekt tillfälle att sälja, men det är inte dåligt, säger Lindmark.

ANNONS
TT

Fakta: AP7 Såfa och hävstången

Hävstång innebär att en fond lånar pengar för att placera i aktier. Hävstången för AP7 Såfa är i dagsläget 24,3 procent.

Hävstång förstärker börssvängningar. Om världsindex faller fyra procent, faller AP7 aktiefond 5 procent, allt annat lika. Stiger index 4 procent stiger AP7 5 procent.

3,7 miljoner svenskar har hela eller delar av sin premiepension i AP7 Såfa. Fonden förvaltar drygt 400 miljarder kronor. Fonden med näst flest sparare, Swedbank Robur Technology, förvaltar 22 miljarder kronor åt 230000 personer.

Fakta: Sjunde AP-fonden, Pensionsmyndigheten

ANNONS