Hjulen snurrar snabbt i den västsvenska verkstadsindustrin, men nu tyder mycket på att toppen är nådd enligt en rapport.
Hjulen snurrar snabbt i den västsvenska verkstadsindustrin, men nu tyder mycket på att toppen är nådd enligt en rapport. Bild: Erik Svensson

Rapport: Toppen nådd för Västsverige

Verkstadsindustrin är viktig för Västsverige och för exporten – och den är fortsatt glödhet. Men samtidigt kommer nu tydliga signaler från de hundra största västsvenska bolagen att toppen är nådd.

ANNONS

Hjulen snurrar snabbt för de stora och medelstora verkstadsbolagen i Göteborg och övriga Västsverige. När företaget Triathon Group gör sin årliga mätning av läget för de hundra största bolagen industrin i denna region så förklarar 80 procent att de ökade sin omsättning senaste året, medan endast tre procent såg en minskning. Och även omsättningen per anställd ökar tydligt, samtidigt som bolagen fortsatt att anställa – i synnerhet de stora verkstadsjättarna. Även investeringstakten är hög hos verkstadsbolagen.

– Vi befinner oss i en mogen högkonjunktur, konstaterar Fredrik Wadsten, vd på Triathon Group.

Men tittar man på vinsterna i bolagen i förhållande till omsättning, rörelsemarginalen, kan man konstatera att den inte riktigt hänger med i utvecklingen – den sjunker och ligger i nivå med rikssnittet kring sex procent.

ANNONS

Ansträngd produktion

– Det är egentligen ganska väntat i det konjunkturläge vi befinner oss. Leveranskedjorna är ansträngda och produktionen går för högvarv och kapacitetsutnyttjandet slår i taket. Då ökar marginalkostnaderna, säger Fredrik Wadsten.

Och ser man till bolagens prognos för nästa år kan man konstatera att fler tror på en oförändrad eller minskad omsättning än en ökad. Och ser man till lönsamheten kan man konstatera att 83 procent av de västsvenska bolagen spår oförändrade eller minskade rörelsemarginaler.

– Det är en markant skillnad mot tidigare, säger Fredrik Wadsten.

Lägre än rikssnittet

Här är kostnadsökningar den främsta orsaken till att bolagen tror på minskade marginaler. Snittet för Västsverige ligger även lägre här än rikssnittet för de största verkstadsbolagen.

En sak i rapporten är dock att bolagen uppger planerar att öka investeringarna, 42 procent, eller vill investera lika mycket nästa år, 50 procent. Här handlar satsningar på att öka produktionseffektiviseringar viktigast, medan satsningar på produktionskapacitet avtar.

– Men jag hade trott att satsningar på att öka kapaciteten, som legat högt under flera år, skulle vara lägre.

En orsak till att företagen inte tror på samma ökning av omsättningen är en osäker omvärld. Men ser man till personalen är det fler bolag som tror på ökad eller ett oförändrat antal anställda nästa år än som tror på en minskning.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS