Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  De fossila bränslena, och priset på dem, är i fokus för konflikten som rasar i Brasilien. Här får en tankbil eskort av både polis och militär i Duque de Caxias i Rio de Janeiro.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Protesterna fortsätter i Brasilien

  Två av de största städerna i Amerika, São Paulo och Rio de Janeiro, har utropat undantagstillstånd. Och Brasiliens president Michel Temer har kallat in militären. Men de förlamande bränsleprotesterna fortsätter.

  Efter flera dygns strejk och blockader, som hotade att lamslå transportsystemet i världens till ytan femte största land, backade regeringen i torsdags. Priskontroller och subventioner för fossila bränslen återinförs, vilket innebär att det dieselpris som många av landets miljoner lastbilschaufförer betalar för tillfället fryses till 2:10 real (5:00 kronor) litern.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Flyg ställs in

  Men alla deltagande fackföreningar och grupper var inte med på uppgörelsen. Och under fredagen fortsatte blockaderna. Uteblivna transporter gör att varorna håller på att ta slut på många håll i landet. I huvudstaden Brasília ställs flyg in på grund av brist på bränsle.

  Undantagstillstånden i jättestäderna São Paulo och Rio de Janeiro innebär enligt nyhetsbyråer bland annat att myndigheterna kan konfiskera privatägt bränsle som lagras på bensinstationer.

  Dråpslag mot regeringen

  Temer berättar i ett tv-tal att han gett militären tillstånd att undanröja blockader på stora vägar. Och blockaderna rapporteras minska kraftigt i antal. Men det beror också på att lastbilsförbundet Abcam instruerat om en nedtrappning – barriärerna ska bort, men däremot ska leveranserna inte återupptas.

  Enligt Abcam måste dieselsubventionerna fastställas i lag innan allt är över. Och det kan inte göras förrän tidigast under nästa vecka.

  Konflikten ses som ett dråpslag mot regeringens trovärdighet med bara fem månader kvar till presidentvalet i oktober. Brasilien, Latinamerikas största ekonomi, lider redan innan av ekonomiska svårigheter, och detta kan bara fördjupa krisen.