Facket står på den ena sidan. Privatpersoner som protesterar på den andra. Lönerna på salladsbaren Wild n Fresh har blivit en konfliktfråga.
Facket står på den ena sidan. Privatpersoner som protesterar på den andra. Lönerna på salladsbaren Wild n Fresh har blivit en konfliktfråga.

Protest mot fackets blockad

ANNONS
|

Utanför Saluhallen Briggen möttes förbipasserande av olika budskap på fredagseftermiddagen.

Hotell- och restaurangfackets medlemmar, i neongula reflexvästar, delade ut flygblad med information om att HRF kräver schysta villkor för de anställda.

- Personalen är det viktiga. Våra jobb drabbas av att folk inte vill skriva kollektivavtal, förklarade HRF-medlemmen Emma Fast Wennberg.

Ett par meter längre bort protesterade Johan Wingård, egen företagare, med en banderoll med det ironiska budskapet "Facket kräver: Alla ska tvångssocialiseras".

- Se facket i aktion i Göteborg - på måndag kan tre personer vara arbetslösa, ropade han till alla som ville höra.

ANNONS

Han är inte bekant med ägarna till salladsbaren. Men han ställer sig på företagets sida i konflikten, eftersom han tycker att fackets krav om avtalsenliga löner är för hårda.

Som GP tidigare berättat har HRF och Transport tillsammans försatt företaget i blockad. Konflikten har pågått i snart en månad. I torsdags fick miljöförvaltningen av hälsoskäl bryta sophämtningsstoppet som inleddes före jul.

Ägaren Sofia Appelgren har uppgett att hon överväger att lägga ned salladsbaren helt.

Inne i saluhallen, bakom disken i salladsbaren, arbetade Linnéa Zickerman på fredagseftermiddagen.

- Jag har ingen aning om vilka det är som demonstrerar och har ingenting med det att göra.

Hon är inte medlem i facket, och har inga funderingar på att bli det.

- Ingen har frågat mig om jag tycker. Jag är nöjd med det avtal vi har.

I en rapport beställd av restaurangfacket, slår advokaten Toivo Öhman fast att anställningsvillkoren på Wild 'n Fresh är "på samtliga undersökta punkter sämre än för personal på kollektivavtalsbundna arbetsplatser".

Sofia Appelgren har inte läst fackets oberoende rapport, men avfärdar den som oseriös eftersom Toivo Öhman inte kontaktat Sofia Appelgren eller begärt att få titta på hennes avtal.

ANNONS